Update

'Margvelasjvili nieuwe president Georgië'

Giorgi Margvelasjvili (44) heeft de presidentsverkiezingen zondag in Georgië volgens de eerste prognoses gewonnen. Volgens exitpolls heeft de ex-minister van Onderwijs twee derde van de stemmen behaald in de voormalige Sovjetrepubliek.

Premier Bidzina Ivanisjvili (rechts) viert feest met de nieuwe president, Giorgi Margvelasjvili (links). Beeld ap
Premier Bidzina Ivanisjvili (rechts) viert feest met de nieuwe president, Giorgi Margvelasjvili (links).Beeld ap

Margvelasjvili was in de peilingen al de favoriet. Hij wordt gesteund door miljardair en premier Bidzina Ivanisjvili van de regerende Georgische Droom-coalitie.

Zijn grootste concurrent David Bakrade zou slechts 20 procent van de stemmen hebben gekregen. Bakrade is de kandidaat van regeringspartij Verenigde Nationale Beweging (ENM) van de vertrekkende president Michail Saakasjvili. Hij heeft zijn nederlaag zondagavond toegegeven en zijn rivaal gelukgewenst.

Saakasjvili was 10 jaar lang president van het land. Hij mocht dit keer niet meedoen, na het volmaken van twee termijnen van 5 jaar.

Zo'n 3,5 miljoen stemgerechtigden konden kiezen uit 23 kandidaten, het grootste aantal sinds Georgië in 1991 de eerste presidentsverkiezingen hield. Een kandidaat moet meer dan de helft van de stemmen krijgen om in de eerste ronde verkozen te worden.

Aanhangers van de vermoedelijke winnaar van de verkiezingen, Giorgi Margvelashvili, vieren feest. Beeld epa
Aanhangers van de vermoedelijke winnaar van de verkiezingen, Giorgi Margvelashvili, vieren feest.Beeld epa
Giorgi Margvelasjvili met zijn dochter. Beeld epa
Giorgi Margvelasjvili met zijn dochter.Beeld epa
Meer over