Marechaussee moet vaker ingrijpen op Schiphol

De marechaussee heeft in het afgelopen jaar vaker geweld moeten gebruiken op Schiphol.

Koen Voskuil
De marechaussee zag zich vorig jaar 110 keer genoodzaakt om tot geweld over te gaan. De meeste incidenten waren op Schiphol. Beeld anp
De marechaussee zag zich vorig jaar 110 keer genoodzaakt om tot geweld over te gaan. De meeste incidenten waren op Schiphol.Beeld anp

De Koninklijke Marechaussee heeft in 2016 110 keer geweld gebruikt, blijkt uit het vertrouwelijke Integriteit Jaarrapport 2016, in handen van deze krant. Dat is ruim een kwart meer dan het jaar ervoor (87 keer). De marechaussee wijt de opvallende stijging aan een toenemend aantal verwarde personen op de luchthavens.

Marechaussees gaan over tot geweld als iemand hen aanvalt, of zich verzet tegen aanhouding. In zulke gevallen maken ze gebruik van de wapenstok, pepperspray of in het uiterste geval hun vuurwapen.

"Het kan gaan om reizigers die te veel hebben gedronken of onder invloed zijn van drugs," zegt woordvoerder Marlous de Ridder. "Maar ook om mensen die in de war zijn. Soms richten ze hun woede op mensen in uniform. Dat zijn de gevallen waarin onze marechaussees geweld tegen burgers moeten gebruiken."

Ook vinden geweldsincidenten plaats bij preventieve controles. Schiphol is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, waardoor de marechaussee mensen kan fouilleren, koffers en auto's kan doorzoeken.

Grote stad
Logischerwijs vinden de meeste incidenten plaats op Nederlands grootste luchthaven Schiphol, dat gisteren het recordaantal reizigers van 232.000 verwerkte. De Ridder: "Je kunt de luchthaven vergelijken met een grote stad."

Net zoals elke grote stad kent Schiphol dak- en thuislozen, een groep die soms incidenten veroorzaakt. Buiten het vliegveld, tegenover het World Trade Center, zitten vijf Poolse daklozen in het gras. Eén van hen gaat gekleed in een knalgeel kuikenpak, dat hem beschermt tegen de harde wind. Vroeg in de middag liggen al twee flessen wijn naast hem. Leeg.

"Waarom we op de luchthaven slapen?" De enige die Engels spreekt, richt zich op uit zijn slaapzak. "Je kunt hier makkelijk in je levensonderhoud voorzien. Mensen die hun eten niet op krijgen, geven de rest aan ons." Hij zegt zich verre te houden van agressie. "Waarom zouden we? We hebben hier alles. Eigenlijk is het enige dat ontbreekt een goede douche."

Het project Schiphol Social Work probeert daklozen, gestrande buitenlanders en illegalen te begeleiden. Volgens de veldwerkers is hun aantal constant. Zowel de marechaussee als Schiphol wijdt de stijging van het aantal geweldsincidenten voor een deel aan de toenemende drukte.

Meer over