Plus

Marathonvoorstelling Borgen lijkt een vierdimensionale ervaring

In de coulissen van Carré zit actrice Malou Gorter (47) met haar voeten in een bak ijs. De hoge hakken die ze op het podium draagt, eisen hun tol. 'Maar dit helpt echt!'

Cato Montijn
De toneelbewerking van de eerste twee seizoenen van de Deense serie duurt in het theater negen uur Beeld anp
De toneelbewerking van de eerste twee seizoenen van de Deense serie duurt in het theater negen uurBeeld anp

Negen uur lang speelt Gorter de hoofdrol in de marathonvoorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel. Regisseur Ola Mafaalani (48) bewerkte de eerste twee seizoenen van de tv-serie om te bingewatchen in het theater. Na een succesvolle tournee staat het stuk nu in Carré.

Bij de ingang hangt een uitgelaten sfeer. Theatermedewerkers delen bandjes uit: een kleur voor elke rang. Het lijkt wel een festival. Er wordt een Deense gehaktbal geserveerd. Dan vormen zich rijen bij de zaaldeuren, het is dringen voor de beste plaatsen.

Vierdimensionale ervaring
Vervolgens is te zien hoe Birgitte Nyborg (Gorter) premier wordt, en hoe ze schippert tussen politiek en gezin. Om haar heen kampen ook ministers en journalisten met problemen.

En het publiek is onderdeel van dit alles. Daarin ligt het verschil met televisie: dit is geen levenloos scherm waar je naar kijkt. De grens tussen fictie en werkelijkheid wordt continu opgezocht, vervaagd en verlegd.

De acteurs mengen zich in het publiek, stellen vragen, delen hapjes uit. En als Nyborg op het podium eten bestelt voor haar gezin (Thais, nummer 7, curry met kip), krijgen de bezoekers dat te eten. Het lijkt een vierdimensionale ervaring.

In de dinerpauze van een uur, na zes uur toneel, is er even tijd om bij te komen. In de artiestenfoyer is de stemming feestelijk. Acteur Bram van der Heijden (32): "Het voelt als thuiskomen." Inderdaad, voor een buitenstaander als de verslaggever, lijkt de groep acteurs een hecht gezelschap.

Tevreden
Op het balkon, in de zon, zit regisseur Ola Mafaalani, omringd door haar acteurs. Hard aan het werk, veel te bespreken, maar ze is tevreden: "Het gaat goed, ik ben blij. De acteurs en de techniek zitten er weer goed in." Actrice Anna Drijver (33) moet opnieuw wennen aan de intensiteit van de voorstelling: "Ik vind het zwaar, maar ik mag niet zeuren: de vorige keer dat we het stuk speelden, was ik zeven maanden zwanger."

Ook het publiek is enthousiast. "Ik zag er wat tegenop," zegt Elske van Holk (59). "Maar het is geweldig. In het begin moest ik er inkomen en nu denk ik bij elke pauze: nu al?"

Negen uur theater is heftig, vindt de Jos Speller (76). De voorstelling is langdradig in vergelijking met de serie, zegt hij. Mark Vermeulen (38) en Rafiq Friperson (32) zijn het niet met hem eens. Speller: "Het gaat om de ervaring: alsof je ín Borgen zit." Friperson: "De interactie met het publiek, de rol van de muziek, daardoor wordt het niet saai."

Na negen uur is de titanenstrijd geleverd. De deuren van Carré gaan open, het publiek verlaat de zaal. De buitenlucht voelt als een bak ijs voor de voeten. Koud en verfrissend, maar daarna zou je best nog even door kunnen op je hakken.

Borgen, Noord Nederlands Toneel: 15, 16, 21 en 22 juli, Theater Carré.

Meer over