Maoïsten richten bloedbad aan in Indiaas dorp

PATNA - Maoïstische opstandelingen hebben donderdag een dorp in de oostelijke Indiase deelstaat Bihar overvallen. Zij doodden zeker elf bewoners en ontvoerden er een ongeveer even groot aantal. Dat heeft de politie gezegd.

De rebellen overvielen een dorp ongeveer 175 kilometer ten zuiden van Patna, de hoofdstad van Bihar. Ongeveer twintig dorpelingen raakten gewond. Volgens een leider van de plaatselijke politie wilden de maoïsten waarschijnlijk de dood van acht medestanders wreken, die onlangs door bewoners van het dorp werden gelyncht.

De laatste tijd is het oosten van India veelvuldig het toneel van acties van maoïstische rebellen. Maandag vielen ongeveer twintig opstandelingen een politiepost aan in de deelstaat West-Bengalen. Ze schoten en lieten landmijnen ontploffen, waardoor brand ontstond. 24 agenten kwamen om.

Maoïstische rebellen vechten al sinds 1967 voor een socialistische staat in het noorden en oosten van India. Premier Manmohan Singh van India heeft de acties van de opstandelingen de grootste bedreiging voor de interne veiligheid van India genoemd. (ANP)

Meer over