Man krijgt geldboete voor doodrijden ex Van der Laan

De chauffeur van het busje dat in januari in Amsterdam-West Luit Tabak (de ex-partner van burgemeester Eberhard van der Laan) doodreed, is veroordeeld tot duizend euro boete. Verder kreeg hij een voorwaardelijk ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor een half jaar met een proeftijd van twee jaar.

Rob Rombouts
Het ongeluk vond plaats aan de Johan Jongkindstraat. Beeld Streetview
Het ongeluk vond plaats aan de Johan Jongkindstraat.Beeld Streetview

Het ongeluk gebeurde op 11 januari rond kwart over tien 's ochtends in de Johan Jongkindstraat in Nieuw-West. De bestelbus reed toen het fietspad op, waar op dat moment Tabak (57) fietste. Ze kwam onder het voertuig terecht en overleed ter plekke.

De pakjesbezorger (40) verklaarde: 'Ik reed vanuit de richting van de Derkinderenstraat in de richting van de Comeniusstraat. Ik ging een steekkar ophalen nabij de flat aldaar. Ik ben bekend met de situatie daar omdat mijn ouders in de buurt wonen.'

Hij reed achteruit over het fietspad en trottoir. 'Ik hoorde een knal. Ik dacht dat ik tegen een paaltje was aangereden. Ik ben gestopt en daarna vooruit gereden, zodat ik de schade kon opnemen. Ik stapte uit en zag onder de auto een vrouw en een fiets liggen.' Een getuige verklaarde dat de bus stapvoets achteruit reed op het trottoir.

Het openbaar ministerie eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van een jaar.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over