Update

'Man die Freya vasthield, bedreigde buren'

De man uit Hoevelaken die de dove en hulpbehoevende Freya Svasek maandenlang in zijn woning vasthield, misbruikte en mishandelde, heeft zijn buren regelmatig bedreigd als zij hem aanspraken op de overlast die hij veroorzaakte.

ANP/Redactie
Freya. © Politie Beeld
Freya. © Politie

Agenten van de regiopolitie Gelderland-Midden kwamen volgens een woordvoerder van de politie Utrecht tot tweemaal toe wegens klachten bij de woning in Hoevelaken, waar in die tijd naar later bleek de 32-jarige vrouw uit Utrecht zat opgesloten. De politiemensen ontdekten de vrouw toen niet, ondanks klachten uit de buurt over gillen en schreeuwen.

Vermist
Freya Svasek werd sinds november vorig jaar vermist. Tien dagen geleden bevrijdde de politie haar uit de Hoevelakense woning, nadat zij aan de hand van telefoongegevens was getraceerd. De huurder van het pand en een andere man zijn aangehouden. De huurder is een bekende van de politie. De politie kwam regelmatig bij de man aan de deur wegens klachten over geluidsoverlast en geweld.

'Heel erg jammer'
Volgens de Utrechtse zegsman zette de politie de eerste keer twee dienstwagens en een politiehond in toen er werd gebeld over gegil in de woning in Hoevelaken. Er was echter niemand thuis. Bij navraag in de buurt kon of wilde niemand zeggen wie het gegil precies had gehoord.

De tweede keer erkende de bewoner meteen dat hij geluidsoverlast had veroorzaakt en zegde hij toe er iets aan te doen. 'Geen reden om op een adres waarover zo vaak overlastmeldingen worden gedaan, meteen het huis te doorzoeken', aldus de politiewoordvoerder. De zegsman erkent dat het achteraf gezien 'heel erg jammer' is dat er niet in de woning is gezocht.

Onderzoek
Politie en justitie laten hun optreden rondom de vermissing van de 32-jarige vrouw onderzoeken. Een oud-politiechef en een oud-procureur-generaal worden hiervoor gevraagd, zo heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht vandaag laten weten. Doel van het onderzoek is een evaluatie van de eigen handelwijze en daar zo nodig lessen uit trekken, aldus het OM.

Vader
De vrouw woont sinds vorige week bij haar vader in Utrecht. Ze maakt het naar omstandigheden goed. De twee aangehouden mannen moeten donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht verschijnen.

Meer over