Malala: angst voor terreur is erger dan oorlog

'Voor mij is vrede niet alleen dat er geen oorlog is, maar vooral dat er geen angst is.' Dat zei de Pakistaanse Malala Yousafzai vandaag in Middelburg bij de uitreiking van de prestigieuze Four Freedoms Awards. Ze noemde de angst voor terrorisme 'erger dan de vrees voor een traditionele oorlog. Je weet niet wanneer jij of je familie op de korrel worden genomen. De dood achtervolgt je als een schaduw.'

Malala Yousafzai Beeld EPA
Malala YousafzaiBeeld EPA

De nu 16-jarige Pakistaanse werd wereldnieuws toen ze in 2012 door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, vanwege haar openlijke strijd voor meisjes om naar school te mogen. Ze overleefde de aanslag en werd in Groot-Brittannië behandeld. 'Ik had destijds twee keuzes: zwijgen en vermoord worden, of mijn mond opendoen en dan vermoord worden."

Malala kreeg in Middelburg de prijs voor vrijwaring van vrees uit handen van de Zeeuwse popgroep Bløf. De band speelde het nummer 'Een manier om thuis te komen' voor haar.

De Four Freedoms Awards zijn genoemd naar vier fundamentele vrijheden van de mens die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt noemde in een historische toespraak in 1941: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees.

De onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting ging naar de Afghaanse Maryam Durani, een voorvechtster van rechten voor vrouwen en meisjes. De Jordaanse prins El Hassan bin Talal kreeg de prijs voor vrijheid van godsdienst, voor het bevorderen van dialoog tussen christenen, joden en moslims. De vierde onderscheiding, die voor vrijwaring van gebrek, werd uitgereikt aan de Somalische mensenrechtenactiviste en arts Hawa Abdi Diblaawe.

Behalve premier Mark Rutte waren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de ceremonie. Ook de prinsessen Beatrix en Margriet waren aanwezig. Margriet, zelf tientallen jaren nauw betrokken bij het Nederlandse Rode Kruis, reikte de internationale Four Freedoms Award uit aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC).

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over