Maker omstreden anti-islamfilm donderdag vrij

Nakoula Basseley Nakoula, de maker van de omstreden anti-islamitische film Onschuld van de Moslims, komt donderdag in de Verenigde Staten op vrije voeten. Hij heeft in Californië een gevangenisstraf van een jaar uitgezeten voor identiteitsfraude. Dat meldde de Amerikaanse gevangenisdienst, de Federal Bureau of Prisons.

Nakoula kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van een jaar opgelegd en is donderdag weer op vrije voeten Beeld REUTERS
Nakoula kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van een jaar opgelegd en is donderdag weer op vrije voetenBeeld REUTERS

De film van Nakoula leidde vorig jaar tot een golf van protesten in de islamitische wereld, van Nigeria tot Indonesië. Een minister in Pakistan loofde een beloning van 100.000 dollar uit voor de dood van de filmmaker. Het filmpje was ook deels de aanleiding voor een aanslag op een Amerikaans consulaat in Libië, waarbij ambassadeur Christopher Stevens om het leven kwam.

In Afghanistan werd na verschijning een zelfmoordaanslag gepleegd, waarbij 12 doden vielen. Een voorstukje van Onschuld van de Moslims werd in juli vorig jaar op YouTube geplaatst. De amateuristische opname schilderde de profeet Mohammed af als homoseksueel, vrouwenverslinder, gangster, oplichter en een dronkenlap.

Nakoula is niet vervolgd voor het filmpje. Wel stapte een actrice naar de rechter. Ze zei dat Nakoula haar had gevraagd om te spelen in de film Desert Warrior die zich 2000 jaar geleden afspeelt. Ze zei dat ze zich 'erin geluisd' voelde. De vrouw eiste dat de film van YouTube zou worden verwijderd, maar ze ving bot. Ook andere acteurs zeiden dat ze dachten in een historische film te spelen. Ze hadden geen idee dat het eindresultaat een anti-islamfilm zou zijn.

Nakoula is een koptische christen. Hij woont in de Verenigde Staten en is van Egyptische afkomst.

Meer over