'Magisch opslag-systeem gekraakt'

AMSTERDAM - Het 'Geheim van Jan Sloot' is volgens vakblad De Ingenieur ontrafeld. Sloot ontwierp eind jaren negentig een revolutionaire methode waarmee hij naar eigen zeggen videofilms met een factor één miljoen wist te verkleinen. Sloot overleed evenwel onverwachts, en nam het geheim mee in zijn graf.

Een film van negentig minuten zou volgens Sloot, een televisiereparateur uit Nieuwegein, op een klein geheugenchipje passen.

Een groep investeerders onder leiding van Roel Pieper zag een miljardenmarkt voor zich, en stak geld in het marktrijp maken van het apparaatje van Sloot.

Twintig jaar had Sloot in eenzaamheid aan zijn vinding gewerkt. Maar voordat zij zijn technologie commercieel konden uitbaten, overleed Sloot in 1999 op geheimzinnige wijze, mogelijk aan een hartaanval. Hun investering was in één klap waardeloos.

Later werd Sloot door sommigen als een bedrieger neergezet, die Pieper en zijn compagnons geld had afgetroggeld. Inmiddels wordt het hele verhaal verfilmd.

Ict-journalist Henny van der Pluijm schrijft nu in De Ingenieur dat hij de verloren gewaande compressiemethode van Sloot toch heeft weten te reconstrueren. Volgens de journalist gebruikte Sloot een databank met beeldblokken, bijvoorbeeld stukken blauwe lucht. Die sloeg hij op in supersnelle geheugenchips in die hij in een prototype inbouwde.

Bij het comprimeren van elke film met blauwe lucht, hoeft het apparaat alleen maar een korte verwijzing op te slaan naar die beeldblokken. Deze verwijzingen nemen een stuk minder geheugen in beslag, waardoor het ophalen van de gecomprimeerde beelden veel sneller verloopt dan bij traditionele compressietechnieken.

Het vakblad zegt documenten van Sloot heel nauwkeurig te hebben onderzocht. Van der Pluijm stelt dat de compressiemethode van Sloot wel is te reconstrueren. Volgens het blad werkt Pieper inmiddels aan een nieuwe versie van de methode-Sloot.

Pieper liet vandaag evenwel weten dat er 'niets waar is van het hele verhaal' in De Ingenieur. ''Het is onzin.'' Ook zegt hij niet betrokken te zijn bij het nieuwe project. (HET PAROOL)

www.jansloot.nl

Meer over