Magere Brug in logo EK 2020

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft vrijdag het logo van Amsterdam als speelstad voor EURO 2020 onthuld. Het logo bevat een afbeelding van de Magere Brug.

Annemarie Postma
De beker en het logo. Beeld anp
De beker en het logo.Beeld anp

Bij de onthulling waren burgemeester Eberhard van der Laan, sportwethouder Eric van der Burg en voorzitter van de KNVB en vicevoorzitter van de UEFA Michael van Praag aanwezig. "2020 lijkt ver weg, maar het is toch al over drie jaar," zei wethouder Van der Burg. "Dit logo helpt alvast bij de verbeelding." Om te vieren dat het EK voetbal in 2020 zestig jaar bestaat, koos de UEFA voor een unieke opzet.

Elk land, aangesloten bij de Europese voetbalbond, mocht één stad en één stadion aandragen. De UEFA selecteerde er vervolgens dertien, waaronder Amsterdam met de Amsterdam Arena.

In het kader van het thema 'Building Bridges', dat het toernooi kreeg opgespeld, werd elke deelnemende stad gevraagd om een karakteristieke brug aan te wijzen die in het eigen logo verwerkt zou worden. Het bestuur van Amsterdam koos voor de Magere Brug. Van der Burg: "Omdat het de bekendste brug van de stad is. Als je deze brug ziet denk je aan Amsterdam."

KNVB voorzitter en vicevoorzitter van de UEFA Michael van Praag, burgemeester Van der Laan en Giorgio Marchetti (directeur competitiezaken van de UEFA). Beeld
KNVB voorzitter en vicevoorzitter van de UEFA Michael van Praag, burgemeester Van der Laan en Giorgio Marchetti (directeur competitiezaken van de UEFA).Beeld

Impact
Net als de andere steden kreeg Amsterdam drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de knockout-fase toegewezen, in dit geval een achtste finale. Wat voor impact het toernooi op de stad zal hebben is volgens Van der Burg afhankelijk van welke landen zich kwalificeren. Met zoveel gastlanden is de vaste regel dat het organiserende land zich automatisch plaatst voor het toernooi niet van toepassing. Wel wordt elk gastland dát zich kwalificeert, verzekerd dat het twee wedstrijden thuis mag spelen.

"Stel dat Nederland zich niet plaatst en hier alleen wedstrijden tussen andere landen worden gespeeld, dan zullen de hotels vol zitten," zei de wethouder. "Dan krijg je een hele andere dynamiek in de stad dan wanneer Nederland zich wel plaatst. In dat geval wordt Amsterdam één grote fanzone. Qua infrastructuur zullen geen grote aanpassingen nodig zijn. Wanneer Ajax speelt zit het stadion ook vol, dus we weten dat de stad die drukte aankan."

Verbouwing
De Arena zal wel een metamorfose ondergaan. Die stond volgens directeur Henk Markerink al op de planning, "maar EURO 2020 gaf ons een boost om te kijken naar een nieuwe toekomst." Bij de verbouwing van het stadion draait alles om comfort, aldus Markerink. Zo zal de omloop breder worden, door als het ware een net om het stadion te spannen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de bezoekers.

Verder worden de voorzieningen uitgebreid, komen er meer cateringpunten, roltrappen, liften en het aantal toiletten wordt bijna verdubbeld. De capaciteit van het stadion blijft hetzelfde. Markerink: "Het draait om kwaliteit, niet om kwantiteit."

De verbouwing zal gebeuren in drie fases. Fase een, waarbij de lange zijde oost onder handen wordt enomen, begint in januari 2017. Fase twee een jaar later en fase drie weer een jaar later. Kosten, allemaal op rekening van de Arena zelf, zullen uitkomen op ongeveer vijftig miljoen euro.

Meer over