Machtsgreep of staatsgreep? VS worstelen met 'olifant in de kamer'

Moet het per se een staatsgreep genoemd worden wanneer het leger een democratisch gekozen president afzet en de grondwet buiten werking stelt? Met die vraag worstelt de Amerikaanse regering sinds de 'interventie' van het Egyptische leger.

Redactie
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney eerder deze week. Beeld ap
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney eerder deze week.Beeld ap

Een woordvoerder van het Witte Huis sprak dinsdag van 'een olifant in de kamer': een levensgroot probleem dat niemand wil bespreken. De Verenigde Staten zien een goede relatie met het Egyptische leger als belangrijk strategisch doel in het Midden-Oosten. Amerikaanse dollars gelden als extra waarborg voor zaken zoals de vrede tussen Israël en Egypte en het gebruik van het Suezkanaal. Volgend jaar is het begrote bedrag aan steun 1,3 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse wet zou alle steun aan Egypte stilgezet moeten worden in geval van een coup. Toen het Egyptische leger onlangs president Mohamed Morsi afzette, werd dat door velen zo genoemd. Washington blijft zich liever op de vlakte houden. 'Het is in ons belang om de tijd te nemen', legde de woordvoerder van president Barack Obama uit.

Meer over