Macht en hoeren

THEODOR HOLMAN

Strauss-Kahn is in Frankrijk opgepakt. Hij had meegedaan aan een seksfeest met hoeren. Nu is het in Frankrijk niet strafbaar om naar de hoeren te gaan, maar het is wel verboden om die hoeren te betalen als ook je vrienden hier gebruik van maken. Dan ben je namelijk een souteneur, en dat is illegaal.

Strauss-Kahns verdediger heeft commentaar gegeven. Strauss-Kahn heeft die vrouwen niet betaald, hij wist ook niet dat het hoeren waren. Trouwens, alle vrouwen waren naakt op dat feest en er waren zeker ook vrouwen bij die geen hoer waren. Hoe zie je, zei de advocaat, of een naakte vrouw een hoer is?

Het gaat mij om dat seksfeest. Dat begrijp ik niet. Als je rijk bent (en dat is hij) en je bent gek op seks (dat is hij ook), waarom wil je dan naar een feest waar je, waar iedereen bij is, seks hebt? Wat is anders het verschil met een bordeel? Als je zo veel macht hebt, wil je dan je potentie laten zien aan je vrienden? Berlusconi liep ook altijd met z'n blote piemel op seksfeesten rond. Waarom toch, zo met iedereen erbij?

'Van wie zijn die witte blote billen?' vraagt vriend François.

'Die... zijn... van... mij, van mij: Dominique!'

In de film Eyes wide shut van Stanley Kubrick uit 1999 (een geweldige film, overigens) zien we ook zo'n feest. Daar heeft de nachtenlange, gevaarlijke odyssey of sexual and moral discovery een religieus trekje. We aanschouwen daar bij wijze van spreken een seksuele vrijmetselaarsloge.

Ik denk dat die bokito's als Strauss-Kahn en Berlusconi hun potentie ook religieuze diepte willen geven. Ze zijn machtig, ze voelen zich machtig, ze zijn supergeil en ze willen hun gedrag, dat ze zelf waarschijnlijk amoreel vinden, met rituelen omgeven. Zo kunnen ze zelf geloven dat ze iets sacraals aan het doen zijn, wat hun schuldgevoel wegpoetst, in plaats van domweg voor geld hoeren te neuken.

Dat brengt mij bij de gisteren overleden schitterende Nederlandse filosoof Frits Staal, die ooit betoogde dat rituelen geen betekenis hebben, alleen maar een juiste procedure bevatten.

Dat moet Strauss-Kahn en Berlusconi ook met hun seksfeesten voor ogen hebben gestaan: seks als ritueel, het uitvoeren van een betekenisloze handeling waardoor je kunt denken dat je heilig bent.

Meer over