Macho's

BOB FROMMÉ

Mark Moorman bracht me op een idee. Hij schreef een stuk over Mark Moorman. Allen: ''Goh, iemand die een stuk over zichzelf schrijft! Daar zaten we werkelijk op te wachten. Is die Moorman ook één van die egotistische columnschrijvertjes? Daar hebben wij er al genoeg van, zouden wij zeggen.'' Ho, Mark Moorman deed iets bijzonders.

Hij schreef een stuk over alle Mark Moormannen of Marken Moorman die niet de Mark Moorman waren die het stuk schreef. Althans alle Moormannen met de voornaam Mark die hij tegenkwam nadat hij op Google Mark Moorman had ingetikt. Hij kwam veel 'dubbelgangers' tegen, onder wie een cameraman uit Miami.

Moorman schrijft over film, dus dat was een mooie coïncidentie. Het resultaat was een prettige mailwisseling tussen Mark Moorman en Mark Moorman. Volgens dit procedé zou een gemeenschap van alle Moormannen kunnen ontstaan én van alle andere naamgenoten in de wereld, en zou de kans op oorlog aanzienlijk worden verkleind.

Ik wist al wel dat er meer Bob Frommés op de wereld waren - ja, egotistisch ventje, ik - maar ik had ze nooit goed bestudeerd. Om eerlijk te zijn heten ze niet Bob Frommé, maar Bob Fromme (Bob de Vrome). Dat komt, Fromme is een Duitse naam en dat accent is er waarschijnlijk op gekomen, doordat mijn voorouders in het Saarland woonden, dat soms bij Frankrijk, soms bij Duitsland hoorde. De Duitse naam is uit opportunisme verfranst. Een beetje smokkelen mag; we trekken ons gewoon niets aan van dat accent.

De Bob Frommes op internet wonen vooral in de Verenigde Staten. En het is me een stel! De mannelijkheid druipt ervan af. Mijn 'dubbelgangers' zijn macho's van het onzuiverste water. Als ze het woord cultuur horen, grijpen ze naar hun revolver.

De ergste is wel Bob Fromme uit San Diego. Die man poseert met de bruine beer die hij zojuist met pijl en boog heeft geschoten. Voet op het dode dier, boog in de hand en een ongelooflijke grijns op zijn gezicht. He's the man! Hij schijnt wereldrecordhouder berendoden te zijn. Zijn beer was de zwaarste die ooit met pijl en boog werd gedood.

En hij is op weg naar een ander record: dat hij van alle soorten groot wild in de VS ten minste één exemplaar heeft omgelegd. Foto van Bob met gevelde eland. Just great.

We hebben ook nog Bob Fromme de trotse Vietnamveteraan uit Kansas, Bob Fromme de schietinstructeur uit Indiana en Bob Fromme de gepensioneerde deputy sheriff uit North Carolina.

Bob Fromme de radiomaker is een uitzondering. Hij won een prijs met een documentaire, maar die ging dan weer over de Kansas City Chiefs, breedgeschouderde jongens uit het American football. Nee, de enige Bob Fromme die geen oorlog wil, staat hier voor u.

null Beeld
Meer over