Machinist veroorzaakt bijna botsing, NS betaalt zijn boete

De machinist die afgelopen september bijna een treinbotsing veroorzaakte bij Hattemerbroek hoeft de boete die hij daarvoor kreeg niet zelf voor zijn rekening te nemen. De NS betaalt de bekeuring van 3800 euro. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

null Beeld anp
Beeld anp

'Dit is de eerste keer dat wij te maken krijgen met een boete. Er is nog geen beleid voor. Daarom betalen we deze keer, zolang er geen sprake is van verwijtbaar gedrag van de machinist, zoals drank of drugs. Maar daar hebben we geen enkele aanwijzing voor', zei de woordvoerder.

Rood sein
De machinist reed met een sprinter van Lelystad richting Zwolle. Bij Hattemerbroek ging hij met hoge snelheid door een rood sein. Daardoor kwam hij op een stuk spoor terecht waar een intercity uit Amersfoort overheen zou komen. De machinist van die trein moest vol in de remmen. De intercity kwam slechts 200 meter voor de sprinter tot stilstand.

Het stoplicht voor het rode sein stond op geel, om de machinist te waarschuwen. Hij had daarom moeten afremmen tot 40 kilometer per uur, maar hij ging met 94 kilometer per uur door het rode sein. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vond dat zo ernstig, dat ze de machinist een boete gaf. De inspectie had nog nooit een bekeuring uitgedeeld.

Buitengewoon zwaar
In een eerste reactie op de boete had de NS laten weten de straf buitengewoon zwaar te vinden. 'Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood. Het is een van de ergste dingen die je als machinist kan overkomen', aldus het spoorbedrijf.

De NS en ProRail werken aan een nieuw veiligheidssysteem. Als een machinist te hard op een rood sein afrijdt, geeft het systeem via een computerstem aan dat hij moet remmen.

Meer over