Mac en cheese

ELS QUAEGEBEUR

Britney Spears, ik bedoel Barack Obama was maandag jarig, 47 jaar is hij geworden. Het MSNBC ochtendprogramma Morning Joe pakte flink uit met het onderwerp. Na een round-up van voorgaande presidentskandidaten onder de vijftig ging het een kwartier over de hoeveelheid grijze haren die Obama er sinds het begin van zijn campagne, ruim een jaar geleden, bij heeft gekregen. We kregen een close-up te zien van zijn strak geschoren schedel.

Kosten noch moeite waren gespaard, want Joe had ook nog de vaste kapper van Obama geïnterviewd en een politieke commentator (op de schaal van bedreigde diersoorten de absolute tegenhanger van de gorilla en de pandabeer) opgeduikeld die ons het één en ander bijbracht over het ouderdomsproces van presidenten van de supermacht.

Deze voor de onvermijdelijke boekenkast gezeten snorremans schotelde de kijker foto's voor van George W. Bush en Bill Clinton voordat ze het Witte Huis betrokken en van twee periodes later. Warempel, een sprong in de toekomst van acht jaar en kijk toch eens: duidelijk meer rimpels en grijze haren!

Morning Joe waarschuwde het feestvarken dat de kans groot is dat dit hem ook te wachten staat als hij de race tegen John McCain wint.

Obama zal de onvervalste Amerikaanse kwaliteitstelevisie over zijn verjaardag waarschijnlijk hebben gemist. Hij was in swing state Michigan, waar hij de kaarsjes op zijn taart mocht uitblazen in gezelschap van blanke arbeiders (zogeheten blue collar workers of ' regular, hard working Americans'), een groep die nog niet erg warmloopt voor zijn atletische verschijning.

Eigenlijk houdt Obama helemaal niet van taart, want taarten zijn vet en hij eet liever groen en onbespoten. Maar op een dieet van gestoomde broccoli kom je als presidentskandidaat niet ver in dit land. Om de gemiddelde Amerikaan het vertrouwen te geven dat je een volbloed patriottische ijzervreter bent, is het zaak tijdens de campagne bergen US-style voedsel te verstouwen met de blik op genieten in de camera: steak sandwiches, hash browns, hotdogs, macaroni & cheese. ' Mmm, smikkel' en daarna het hele zwikkie wegspoelen met een Budweiser.

Hoe geloofwaardiger Obama de cholesterolbom naar bin-nen weet te schuiven, des te meer zijn de kiezers geneigd zijn energieplan of zijn visie op de economische malaise te omarmen. Het klinkt bedroevend simpel, en dat is het ook.

Obama had vorige week al uitgebreid willen ingaan op de economie, maar toen kwam hij er nauwelijks aan toe, afgeleid door het reclamespotje van team McCain waarin zijn faam werd vergeleken met de leeghoofdige celebritystatus van Britney Spears en Paris Hilton. Het filmpje is van een onthutsende dommigheid, maar het heeft zijn uitwerking niet gemist. Obama is zijn voorsprong in de nationale peilingen op een haar na kwijt, terwijl hij, gelet op de erfenis van de regering Bush, nu ver voor had moeten staan.

Zijn tegenwerping dat de commercials de verkiezingen in een negatief daglicht stellen, worden door het Republikeinse kamp verworpen - er is immers niets mis met een grapje in de hitte van de strijd, en zo was het bedoeld hoor, humor!
Overigens is de keuze voor Paris Hilton niet erg gelukkig gebleken, want wie het gebbetje niet kon waarderen, was ma Hilton, die de campagnekas van de Republikeinen onlangs nog had gespekt met vijfduizend dollar. Dat zal de laatste keer zijn geweest. Ze vond de commercial een totale verspilling van geld, tijd en aandacht nu honderdduizenden Amerikanen hun baan en hun huis zijn kwijtgeraakt, en het was een bespottelijke manier om de volgende president te kiezen.

Obama kan iets leren van mevrouw Hilton. Hij moet, zoals ze hier zeggen, zijn zachtzijden handschoenen eens uittrekken en die kleine gifkikker zijn tanden laten zien. Of, om in voedseltermen te blijven: Obama moet wat meer met mac & cheese gooien en wat minder met rucola & sojabonen.

undefined

null Beeld
null Beeld
Meer over