Update

Maatregelen op en rondom Schiphol wegens 'signaal' dreiging

Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met "een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven''. Het is nog niet duidelijk tot wanneer deze maatregelen zullen duren.

ANP en bewerkt door redactie

Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer laten weten. De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten.

Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

Een woordvoerster van de gemeente kan op dit moment niet concreter zijn over welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen. Maar dit signaal past "binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien''.

Lange files
Een woordvoerder van de NCTV kan eveneens geen uitspraken doen over de aard van het 'signaal'. Hij zegt dat de maatregelen "uit voorzorg'' worden genomen.

De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Veiligheid voorop
Volgens de gemeente blijven de luchthaven en het gebied er omheen toegankelijk en kunnen alle activiteiten doorgaan. "Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet.''

Op de A4 ontstonden in beide richtingen files. Op sociale media was te zien dat mensen uit hun auto stapten en over de snelweg liepen. Rond het middaguur stond er op de weg naar de luchthaven nog ongeveer 3 kilometer file. Rond half een waren de files opgelost.

Het is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Vooralsnog lijken de maatregelen geen grote problemen te veroorzaken voor de reizigers op de luchthaven. Vluchten zijn niet vertraagd.

Op de snelweg A4 naar Schiphol staan lange files door extra controles van de marechaussee Beeld anp
Op de snelweg A4 naar Schiphol staan lange files door extra controles van de marechausseeBeeld anp
Meer over