Maanstof eerste maanlanding ontdekt in opslagplaats

Monsters die door Neil Armstrong en Buzz Aldrin bij de eerste bemande maanlanding werden vergaard, hebben meer dan 40 jaar in een opslagplaats van een laboratorium gelegen, meldt Space.com. De stalen bevatten stof van de maan.

Buzz Aldrin tijdens zijn wandeling op de maan in 1969 Beeld getty
Buzz Aldrin tijdens zijn wandeling op de maan in 1969Beeld getty

Toen archivaris Karen Nelson vorige maand neusde in artefacten die waren opgeslagen door het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië, stootte zij op zowat twintig medicijnflesjes, met handgeschreven labels gedateerd 24 juli 1970, verpakt in een luchtdichte glazen pot. Ook vond hij een wetenschappelijk rapport, gepubliceerd in de Proceedings of the Second Lunar Science Conference in 1971, met als titel 'Studie van koolstofbestanddelen in door Apollo 11 en Apollo 12 meegebrachte maanstalen'.

De stalen moesten na studie normaal gesproken terug naar het ruimtevaartbureau NASA, maar daar ging iets fout. 'We weten niet hoe of wanneer zij (de stalen, red.) in de opslagplaats zijn terechtgekomen', aldus Nelson. Functionarissen van het laboratorium waren verrast door de vondst.

Bij de zes bemande maanlandingen is 382 kilo aan maanstof verzameld.

Meer over