Maagkankerpatiënt kans op genezen ontnomen

Honderden mensen met maagkanker in Nederlandse ziekenhuizen kregen de afgelopen jaren geen operatie aangeboden, waardoor ze de kans op genezen werd ontnomen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van een aantal ziekenhuizen waaronder het Antoni van Leeuwenhoek.

Het Antoni van Leeuwenhoek is een van de ziekenhuizen die het onderzoek uitvoerde Beeld anp
Het Antoni van Leeuwenhoek is een van de ziekenhuizen die het onderzoek uitvoerdeBeeld anp

Of iemand zo'n operatie krijgt aangeboden is sterk afhankelijk van het ziekenhuis waarin de patiënt de diagnose krijgt. In een periode van acht jaar werden 5620 patiënten in 91 Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. Op basis van het stadium van hun ziekte zouden ze in aanmerking kunnen komen voor chirurgie. Toch werden meer dan vijfhonderd patiënten om onduidelijke redenen niet geopereerd. Bij maagkanker is de enige kans op genezing een operatie.

In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1450 mensen de diagnose maagkanker gesteld. Steeds vaker vindt chirurgische behandeling van deze ziekte plaats in gespecialiseerde medische centra, na verwijzing door het ziekenhuis waar de oorspronkelijke diagnose is gesteld.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), UMC Groningen en Erasmus MC (Rotterdam). Het IKNL wil dat er aanvullend onderzoek komt om duidelijk te krijgen waarom de betreffende maagkankerpatiënten niet zijn geopereerd. Aan de richtlijnen voor het opereren van maagkanker ligt het volgens het kankercentrum niet.

Ook KWF kankerbestrijding wil weten waarom er zo'n verschil is en wacht verder onderzoek af. Pas daarna kan er overleg met oncologen en ziekenhuizen plaatsvinden. Het gaat volgens een woordvoerster de organisatie om een relatief kleine groep patiënten. Wel benadrukt de kankerbestrijding dat 'de zorg in Nederland over het algemeen heel erg goed is. Patiënten hoeven zich over het algemeen geen zorgen te maken.'

Meer over