Lukt de Luts niet? Dan volgt een bypass over de Fluessen

Acht kilometer lang is de Luts, een riviertje in het Friese Gaasterland. Het is een van de knelpunten in de route van de Elfstedentocht. Het ijs is er slechts 6 centimeter dik en bar en boos, mede door de dikke laag sneeuw die erop ligt.

Michiel van der Geest
Wiebe Wieling geeft uitleg over de probleemgebieden van de Elfstedenroute. Beeld ANP
Wiebe Wieling geeft uitleg over de probleemgebieden van de Elfstedenroute.Beeld ANP

Het riviertje voert door het dorp Balk. De inwoners daarvan willen zo graag dat de Tocht door kan gaan, dat ze vanmiddag, gewapend met bezems en sneeuwschuivers, massaal het ijs opgingen om het ijs sneeuwvrij te maken.

Vier problemen
Er zijn vier andere problemen met de Luts. Eén: het riviertje ligt onder de bomen. De warmte kan er minder snel weg, er komt sneller rotzooi op het ijs, en dat alles komt de kwaliteit van het ijs niet ten goede.

Twee: het is een heel smal riviertje. Zo smal, dat sneeuwmachines het ijs niet op kunnen. Het moet dus helemaal - alle acht kilometers - met de hand worden schoongemaakt.

Bruggen
Drie: Er zijn bruggen die het riviertje overspannen. Onder die bruggen is het ijs voorlopig slechts één centimeter dik. Maar om de bruggen heen klunen is lastig: de wallen die het ijs omgeven zijn drie meter hoog; geen hindernis die je even neemt op je schaatsen.

Vier: er zit een enorme waterdruk in de Luts. Prik je er een gat in, dan spuit het water omhoog, zo vertelt een ijsmeester vandaag in NRC/Handelsblad. Dat maakt het lastiger voor het water om te bevriezen. 'Ondanks dat het 19 graden vroor, kwam er geen ijs bij.'

Bypass
Maar er is hoop: de Fluessen-bypass. Daarover vertelde ijsmeester Jan Oosterbrug vanmorgen tijdens de persconferentie van de verzamelde rayonhoofden. Het is een iets langere route dan de originele route, maar al wel eentje die in het routeboek van de Elfstedentocht voorkomt. In de bypassroute komen de schaatsers via Woudsend het Slotermeer opgeschaatst. Dat meer steken ze over, halen hun stempel in Sloten, rijden terug over het meer, en gaan dan weer via Woudsend westwaarts de Fleussen op. Vlakbij Koudum pakken de schaatsers de oude route dan weer op.

Oostenbrug was vanmorgen enthousiast over deze optie. 'We kunnen misschien een bypass maken over de Fluessen. Dat is een alternatieve route die we achter de hand hebben mocht het gebied in Gaasterland onbegaanbaar zijn. De hele trucendoos gaat open. We gaan echt voor de Elfstedentocht. Maar er is nog minstens een week vorst nodig.'

Meer over