Luchtvaart boycot 'milieutax' voorlopig

AMSTERDAM - De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol weigeren de plannen voor een milieutax op vliegtickets uit te voeren. De maatschappijen willen eerst overleggen. Het kabinet wil de heffing 1 januari invoeren.Het kabinet is van plan bovenop vliegtickets een bedrag te vragen om de milieueffecten van het vliegverkeer te compenseren. De hoogte van de heffing is nog niet duidelijk, maar ligt tussen de tien en de dertig euro per ticket.

De opbrengst, jaarlijks 350 miljoen euro, wordt volgens de maatschappijen echter niet aan het milieu besteedt, maar toegevoegd aan de schatkist. ''Die heffing is één grote belazerij,'' aldus Martinairtopman Arie Verberk. ''Het heeft helemaal niets met het milieu te maken. De opbrengst komt bij Wouter Bos in het grote gat.''

Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben Schiphol benaderd voor medewerking aan de inning van de heffing. De luchthaven is niet van plan daarin een rol te spelen en heeft de ambtenaren doorverwezen naar de luchtvaartmaatschappijen.

''Ze hebben ons om hulp gevraagd,'' zegt Verberk. ''Dat is hetzelfde als aan een veroordeelde vragen hoe strak de strop om zijn nek moet. We kregen een lijst met 82 varianten en of we die even wilden invullen. Ik voel daar niet veel voor, ik wil eerst een gesprek.''

De gezamenlijke luchtvaartmaatschappijen op Schiphol, verenigd in de Barin, nemen hetzelfde standpunt in. De Barin heeft maandag een brief aan Bos geschreven waarin zo snel mogelijk om een onderhoud wordt gevraagd. ''Onze leden voelen niets voor deze tax,'' zegt Frank Allard van Barin. ''En zeker niet voor deze wijze van invoering.'' Schipholtopman Gerlach Cerfontaine zal de onderhandelingen met het kabinet voeren.

Door de milieutoeslag betaalt de vertrekkende passagier straks zo'n vijftig euro aan heffingen, heeft Schiphol berekend. Op dit moment betaalt de reiziger alleen op Schiphol al 26 euro per ticket aan luchthavenbelasting en beveiligingskosten.

Ook Cerfontaine heeft geen goed woord over voor de milieuheffing. Volgens hem zullen maatschappijen simpelweg van Schiphol naar België of Duitsland verhuizen en daar het milieu net zo goed belasten. Andere landen kennen geen milieutax, behalve het Verenigd Koninkrijk en daar worden rechtszaken tegen de tax gevoerd.

Het ministerie van Financiën bevestigt dat een werkgroep bezig is met de milieutax en dat de opbrengst ten goede komt aan de schatkist. ''Het lag altijd in de bedoeling dat er ook overleg op politiek niveau gevoerd zou worden,'' aldus een woordvoerder van Financiën.

undefined

Meer over