Luchthaven Lelystad oogst koolzaad

De verkeerstoren het luchthavengebouw van Vliegveld 'Lelystad Airport'. De luchthaven wil een bijdrage leveren aan een beter milieu. ANP/Koen Suyk Beeld
De verkeerstoren het luchthavengebouw van Vliegveld 'Lelystad Airport'. De luchthaven wil een bijdrage leveren aan een beter milieu. ANP/Koen Suyk

LELYSTAD - Luchthaven Lelystad Airport is dinsdag begonnen met de oogst van koolzaad die zij in februari op eigen terrein had ingezaaid. Het koolzaad wordt verwerkt tot brandstof. Met de 15.000 liter koolzaadolie die dat waarschijnlijk opbrengt, kunnen alle eigen voertuigen van de luchthaven een jaar rondrijden, zo heeft het vliegveld dinsdag bekendgemaakt.

De luchthaven wil zo een bijdrage leveren aan een beter milieu. Het gaat om een proef, waarvoor een veld van 10 hectare is ingezaaid. De komende maanden wordt de 'energiebalans' opgemaakt, aldus de woordvoerder van Lelystad Airport. De luchthaven kijkt dan hoeveel energie de verbouw en verwerking van het koolzaad heeft gekost en hoeveel biodiesel het heeft opgeleverd. Ook naar de kosten wordt gekeken.

Lelystad Airport is de eerste luchthaven in Nederland die op eigen terrein koolzaad heeft gekweekt. Slaagt de proef, dan wil het vliegveld een veel groter terrein gaan gebruiken voor de productie van koolzaad. De luchthaven heeft ongeveer 100 hectare aan landbouwgrond. (ANP)

null Beeld
Meer over