Lucht te vuil voor school

AMSTERDAM - Het nieuwe onderkomen voor basisschool El Amien in Bos en Lommer is door de GGD afgekeurd. Het is te dicht bij de snelweg, wat zeer ernstige gezondheidsrisico's voor leerlingen met zich meebrengt. In Amsterdam liggen zeker 24 scholen voor jonge kinderen op minder dan 300 meter van de snelweg.

Bos en Lommer staat geen nieuwe schoolgebouwen vlak bij de ringweg meer toe. Stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders heeft een onderzoek gelast naar de luchtkwaliteit in en rond zeven scholen dicht bij de A10.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) wil regelen dat er geen nieuwe scholen mogen komen op minder dan 300 meter van een snelweg als er volgens de EU-regels (bijna) sprake is van te veel luchtvervuiling. De GGD is bij El Amien niet eens nagegaan of dit zo is, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat jonge kinderen op scholen nabij snelwegen meer luchtwegen- en astmaklachten hebben en soms zelfs kampen met achterblijvende longgroei.

Het beoogde gebouw, een oude hts, ligt op enkele tientallen meters van een van de drukste wegen, met veel vrachtverkeer. Dit alles maakt dat de gemeentelijke gezondheidsdienst de locatie ontraadt. De school heeft nu een tijdelijke vestiging vlak bij de plek waar het nieuwe gebouw moest komen. Er wordt met spoed een alternatief gezocht.

Broeders bepleit meer aandacht voor luchtkwaliteit rond de ring. ''De milieuzone die de stad wenst, is gericht op de binnenstad. Rond de ring is de gezondheid van veel leerlingen in het geding. Ze spelen buiten in dubieuze lucht.''

Ook Slotervaart telt veel scholen vlak bij de ring. De 7e Montessorischool en twee scholen voor speciaal onderwijs liggen zelfs op minder dan honderd meter. In Noord liggen zes scholen op twee- tot driehonderd meter. (BAS SOETENHORST)

De A10 is één van de drukste wegen met veel vrachtverkeer. Jeroen Broeders, Stadsdeelvoorzitter Bos en Lommer, heeft een onderzoek gelast naar de luchtkwaliteit in en rond zeven scholen dicht bij de snelweg. Foto Peter Elenbaas Beeld
De A10 is één van de drukste wegen met veel vrachtverkeer. Jeroen Broeders, Stadsdeelvoorzitter Bos en Lommer, heeft een onderzoek gelast naar de luchtkwaliteit in en rond zeven scholen dicht bij de snelweg. Foto Peter Elenbaas
Meer over