Column

Love Actually is een klok die naderend onheil luidt

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Zoals de vaste ­lezers weten, ben ik een groot voorstander van de vrijheid van menings­uiting. Soms zijn er politici die beweren dat er een grens is aan die vrijheid. Die spreek ik altijd met veel succes tegen.

Maar waar wat mij betreft Mein Kampf, Koran en de pornovideo's van mevrouw Paay vrij in elke winkel verkocht mogen worden, zou ik een uitzondering willen maken voor een kunstwerk waarvan ik vind dat het onmiddellijk verboden moet worden.

Het is een film en hij heet Love Actually. Alles wat ik verafschuw, haat, slecht en lelijk vind, zit in die film! Wat een onuitstaanbare nepromantiek, wat een slechte D66-­humor en wat een verschrikkelijk wereldbeeld gaat er van die film uit.

Het is een laf kutgebakje waarvan je aan de schijterij gaat! Die film moet het land uit, alle nog voorradige dvd's moeten bekrast, de regisseur moet worden verhoord door oud-agenten van de KGB, de spelers moeten in openbare processen spijt betuigen dat ze zoveel slijmerige kitsch de wereld in hebben gestuurd.

Het is gif!

Wat een benauwdheid golft er uit die film, wat een benepen kerstgedachte straalt hij uit. Bij gevoelige personen veroorzaakt het zien ervan onmiddellijk een suïcidale depressie. En men zendt hem ook altijd uit op kerstavond!

Heb ik het nu goed begrepen en wil men een lullig vervolg op deze film maken? Mag ik dan alstublieft even modern redeneren? Deze film is fascisme. Deze film is populisme. Deze film zit vol racisme! Deze film is walgelijk blank, anti­feministisch en pro-Trump! Het is een met zoutzuur gevulde bonbon voor de bevolking die zich met liefde laat belazeren.

Het is een klapsigaar gevuld met dumdumkogels. Trap er niet in! Blijf ervan weg! Zeker met Kerstmis. Weg met dat leugenachtige optimisme.
Optimisme is trouwens sowieso misplaatst. Weg met ­deze film, die eveneens misplaatst vertrouwen in de mensheid toont.

Wantrouw de mens. U wordt dagelijks belazerd! Vooral door dit soort cinematografische wanproducten, maar Love Actually is wel de ergste.
Het thema van deze film is: de mens is goed en liefde bestaat. Het omgekeerde is het geval. De mens is slecht en liefde bestaat niet.

Ik ga nu een speciale anti-Love Actually-politie formeren om alles wat met deze film te maken heeft te doen verdwijnen.

Love Actually is een klok die naderend onheil luidt.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over