Plus

Loterij winnen? De geluksmakelaars zitten in Osdorp

Trouwe lotenkopers weten: winnen doe je bij Cigo John en Wim op het Osdorpplein. In de rij bij 'de grote prijzenspecialist' voor de trekking van morgen. "Doe maar weer een nieuwe. 59 dit keer."

Marloes de Moor
Cigo John en Wim Beeld Dingena Mol
Cigo John en WimBeeld Dingena Mol

"Jammer! U hebt geen prijs." Een mededeling die trouwe klanten van Cigo John en Wim in Osdorp langs zich heen laten glijden om zonder blikken of blozen direct een nieuw lot te kopen. Hopend op die ene klapper die hun leven een beetje makkelijker zal maken keren ze elke maand, soms elke week, terug naar de tabakszaak die John Monnik (61) en Wim van Vuure (58) sinds twaalf jaar runnen.

Want sinds die oudejaarsnacht van 2011, toen de hoofdprijs van 14,1 miljoen bij Cigo John en Wim viel, weten trouwe lotenkopers dat je hier grote prijzen kunt winnen. Bovendien viel er ook regelmatig een ton op hier verkochte loten.

Niet voor niets dragen John en Wim bijnamen als 'De grote prijzenspecialist', 'Geluksmakelaars' en 'Win van Vuure'. De winnaars, de levende bewijzen van zo'n voltreffer, doen daar nooit dik over en lopen gewoon de tabakszaak weer in voor een pakje sigaretten, een puzzelboekje, 'een Troskompassie' of een nieuw lot, je weet maar nooit.

Blijven spelen
Zoals Josje die enkele jaren terug de felbegeerde 100.000 euro won. Ze kocht er onder meer een aangepaste auto voor haar gehandicapte zoon van.

"Ik lag in het ziekenhuis toen mijn man belde dat we een ton hadden gewonnen. Neem een ander in de maling, dacht ik. Maar het was echt zo! We konden ons geluk niet op. Wim kwam ons thuis feliciteren. Ik heb ze in de zaak getrakteerd op gebak." Ze heeft net weer een Staatslot gekocht. "Tuurlijk. We blijven spelen. Altijd met het cijfer zeven of acht op het eind."

"Wens John sterkte van me!" roept Josje tegen Van Vuure als ze vertrekt. John Monnik is die dag niet aanwezig vanwege een operatie. Telkens weer komen nieuwe klanten bij Van Vuure aan de toonbank, azend op de Eurojackpot van 28 miljoen of de 7,9 miljoen euro die op 10 augustus bij de Staatsloterij kan vallen. Ondertussen dromend van een leuk huisje voor de kinderen. De hypotheek afbetalen. Nooit meer werken. Een nieuwe auto, een vakantievilla in Spanje of die luxe cruise rondom de wereld.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
"69? Da's altijd een speciaal nummertje hè," grinnikt Wim van Vuure terwijl hij een Staatslot van een klant achter een beeldscherm controleert. "Toen ik hem kocht wel ja," antwoordt de man. Hij heeft al gezien dat hij niks gewonnen heeft, maar laat het voor de zekerheid nog even controleren in de winkel.

"Doe maar weer een nieuwe. 59 dit keer," zucht hij. "59! Dat is mijn geboortejaar. Je weet maar nooit. Nieuwe ronde, nieuwe kansen," reageert Van Vuure. Die bemoedigende kreet 'nieuwe ronde, nieuwe kansen' valt vaak. Veel mensen lijken hem ter harte te nemen.

Om het geluk nog een handje te helpen, hebben sommige bijgelovige klanten achterin de winkel Boeddhabeeldjes neergezet. Anderen gebruiken altijd dezelfde cijfers. "Geboorte-en trouwdata doen het goed. Net als 14, het rugnummer van Johan Cruijff. Of het huisnummer."

Zoals Cees van Loon die wekelijks vanuit Badhoevedorp naar ­Cigo Osdorp komt om een lot te kopen. "Steeds met mijn geluksgetal 7." Slechts één keer won hij: 7,50. "Tuurlijk blijf ik het proberen. Maar ik kom ook voor de gezelligheid van John en Wim. Ze zijn inmiddels goede kennissen."

Wim van Vuure achter de toonbank van zijn Cigo, dat dit jaar nummer één verkooppunt van de Nederlandse loterij werd Beeld Dingena Mol
Wim van Vuure achter de toonbank van zijn Cigo, dat dit jaar nummer één verkooppunt van de Nederlandse loterij werdBeeld Dingena Mol

Een oudere vrouw leunt op haar rollator. "Helaas niets, mevrouw," laat Van Vuure weten als hij haar biljet controleert. Zwijgend aanvaardt ze het verlies en koopt meteen weer een nieuw kraslot en een Staatslot. Bij winst zal een reis naar een tropisch eiland waarschijnlijk niet bovenaan haar wensenlijstje staan. "Ik ben het zo zat, dat mooie weer. Geef mij de vier jaargetijden maar. Ik hoop dat ze nog eens terugkomen, die seizoenen."

Samen kopen
Veel vaste klanten kennen Wim van Vuure nog van zijn winkel aan de Burgemeester de Vlugtlaan. "Mijn vader had daar vanaf 1960 een tabakszaak. Mijn vrouw Inge en ik namen de winkel over en hebben hem in 2004 verkocht. Twaalf jaar geleden begon ik samen met mijn tennismaatje John Monnik deze zaak."

Dit jaar werden ze het nummer één verkooppunt van Nederland over alle loten van de ­Nederlandse loterij: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Miljoenenspel, Krasloten en Toto. "Daar doen we ook wel ons best voor. We verzinnen bijvoorbeeld nieuwe systemen zodat mensen makkelijker een lot kopen." Van Vuure toont een klembord waarop hij namen van deel­nemers aan de Lotto heeft genoteerd. "Deze vaste klanten kopen samen loten. Daarmee vergroten ze hun kansen."

Voor de Staatsloterij maken ze lijsten met honderd loten waar mensen een aandeel in kunnen kopen. "Op die manier delen ze in het prijzengeld dat op die loten valt." Zo won de vrouw van vaste klant Ray een keer 9000 euro. Een prijs van 100.000 euro werd gedeeld met anderen. "Dat was lekker," zegt Ray. "Helaas is het daarna nooit meer gebeurd."

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Die oudejaarsavond in 2011 dat de jackpot van de Staatsloterij van 14,1 miljoen euro op een lot uit hun winkel viel, zal Van Vuure nooit vergeten. "Het lot viel op onze lijst waar veelal vaste klanten op staan. Vijfenzestig mensen wonnen een prijs, waarvan een groot deel 141.000 euro."

"Twee werden miljonair omdat ze tien loten hadden gekocht. We ontvingen de winnaars hier gewoon in ons keukentje. Het hoeven niet altijd grote prijzen te zijn, hoor. Laatst dacht iemand dat hij een tientje had gewonnen. Hij vergat te kijken bij de XL-trekking. Het bleek 510 euro te zijn! Hartstikke blij was-ie."

Wall of fame
In dit bolwerk van beloftes, mazzeltjes en buitenkansjes zijn de verlokkingen lastig te weerstaan. Overal schreeuwen de duizelingwekkende miljoenen, de klinkende munten en onmisbare kansen je toe. Naast de kassa staat een rek vol felgekleurde krasloten met veelzeggende namen als Spaarvarken, Flappen Krassen en Klavertje Vier. Boven de toonbank heeft Van Vuure winnende krasloten opgehangen waarop 100 of 200 euro viel. "Onze wall of ­fame noem ik dat."

Hoewel ook veel jonge mensen de tabakszaak bezoeken, komen zij eerder voor sigaretten dan voor een lot langs. Van Vuure en Monnik voelen de concurrentie van internet. "Jongeren doen steeds meer online. Ze hebben van die appjes op hun telefoon om bijvoorbeeld mee te doen aan de Toto. De oudere generatie vindt het persoonlijk contact in de winkel leuker."

Een vrouw, roze bloes en gouden hangertje met Rietje, vraagt om een Staatslot met eindgetal zeventig. "Zeventig? Zo oud ben je toch nog niet?" lacht Van Vuure. De vrouw schatert hees. "Ach, het maakt eigenlijk geen bal uit welk getal ik doe. Ik win toch niks. Nooit eens de 100.000. En elke maand trap ik er weer in. Ik probeer van alles, maar het helpt geen ene mallemoer!"

"Mevrouw, ik kan u één garantie geven: als u niet meedoet, wint u ook niets. Alleen wie meedoet, kan winnen!"

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over