Londen wil islamitische beursindex oprichten

Brits premier David Cameron wil een islamitische beursindex installeren in Londen. Dat kondigde hij aan bij zijn bezoek aan de London Stock Exchange. Op die manier kan de City zich nog meer profileren als financieel centrum van de wereld. Bovendien heeft bankieren voor moslims meer groeipotentieel dan het klassieke bankieren.

redactie
De Britse premier David Cameron. Beeld ap
De Britse premier David Cameron.Beeld ap

De bedoeling van de Britse regering is om van Londen hét financiële centrum te maken voor islamitische bankzaken in het Westen. In de Britse hoofdstad vindt dezer dagen een economisch forum voor moslims plaats. Dat zal worden bezocht door onder meer de premiers van Pakistan en Maleisië.

In de islamitische beursindex die Londen wil oprichten, zouden enkel bedrijven worden opgenomen die de shariawetten naleven. Het gaat dan onder meer om het verbod op intresten, of zich niet inlaten met activiteiten rond alcohol en gokken.

Daarnaast zal Groot-Brittanië begin volgend jaar ook een islamitische obligatie uitgeven, een zogenaamd 'sukuk', als eerste niet-moslimstaat ter wereld. Er wordt voor 200 miljoen pond aan obligaties uitgegeven.

Cameron wijst erop dat islamitisch bankieren de helft sneller groeit dan traditioneel bankieren. De markt wordt op zo'n 1.300 miljard pond geschat.

Meer over