Lockerbie-dader houdt vast aan onschuld

Abdel Basset al-Megrahi voor hij na zijn vrijlating naar Libië vertrok. Foto ANP Beeld
Abdel Basset al-Megrahi voor hij na zijn vrijlating naar Libië vertrok. Foto ANP

LONDEN - De enige veroordeelde dader van de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988, blijft vasthouden aan zijn onschuld. De donderdag op humanitaire gronden vrijgelaten Libiër Abdel Basset al-Megrahi zei dat hij voor zijn dood zal aantonen dat hij niets met de aanslag te maken heeft gehad.

''De waarheid gaat nooit dood, volgens een Arabisch spreekwoord'', aldus Megrahi, die naar verwachting snel zal sterven aan prostaatkanker. Hij zei tijdens zijn proces in het Nederlandse Kamp Zeist in de jaren negentig ook steeds onschuldig te zijn. De drie Schotse rechters veroordeelden hem echter tot een levenslange celstraf. Door de aanslag kwamen in totaal 270 mensen om het leven.

Schotland besloot donderdag Megrahi op humanitaire gronden vrij te laten. Hij werd direct teruggevlogen naar Libië, waar hij een heldenontvangst kreeg. Honderden Libiërs verwelkomden hem op het vliegveld, tot ongenoegen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Uit die landen kwamen de meeste slachtoffers aan boord van de Boeing-747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm.

Kort na zijn aankomst werd de 57-jarige Megrahi ontvangen door de Libische leider Muammer Kaddafi. Die prees daarbij de moed van Schotland om Megrahi vrij te laten. De twee mannen voerden een gesprek en de lokale televisie toonde beelden van een omhelzing. (ANP)

Meer over