Live Earth van start

AMSTERDAM - Wekenlang wordt er al over gepraat, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het dan eindelijk van start: Live Earth.In die nacht trapt dit wereldwijde muziekevenement tegen klimaatverandering af in het Australische Sydney. Om 03.00 uur Nederlandse tijd zijn daar artiesten als Jack Johnson en Crowded House te bewonderen.

In totaal maken acht plaatsen deel uit van de officiële concertreeks die de Amerikaanse ex-vicepresident Al Gore op poten zette. Twee uur na Sydney barst het muziekgeweld los in Tokio, waar onder meer Linkin Park op de rol staat.

Nederland maakt geen deel uit van de officiële concerttournee, maar wel is er in het Amsterdamse Westerpark een evenement dat door Nederland 3 en radiozender 3FM is georganiseerd. Minister Jacqueline Cramer (VROM) verricht daar zaterdag (07-07-'07) om 12.00 uur de opening. Daarna tekent ze een klimaat-statement bij een kraampje van HIER.

In onze hoofdstad treden verder nog artiesten als Ali B, Jeckyll & Hyde en dj Fedde le Grand op. Verder discussiëren er politici over de opwarming van de aarde en kunnen mensen dansen op een dansvloer die stroom opwekt. De gebeurtenissen van zaterdag zijn te volgen via Nederland 3 en 3FM.

Op die zenders is er vanzelfsprekend veel aandacht voor de internationale sterren op de grotere podia, waar ook ter wereld. Hamburg huisvest artiesten als Enrique Iglesias, Snoop Dogg en Shakira. In Johannesburg staan UB40 en Joss Stone. Londen heeft Metallica, Madonna, Beastie Boys en Snow Patrol. In New York beklimmen onder anderen Melissa Etheridge, Kelly Clarkson, The Police en Smashing Pumpkins het podium. In Shanghai treden behalve Sarah Brightman geen internationaal bekende sterren op.

Het afsluitende concert is in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Justitie gelastte het evenement aan het fameuze strand van Copacabana aanvankelijk af uit angst voor ordeproblemen, maar na toezeggingen van de politie kan het concert gewoon doorgaan. Er worden 700.000 bezoekers verwacht.

Met de film An Inconvenient Truth schudde Al Gore de wereld wakker. ''Het klimaat verandert en sneller dan we denken. Met alle nadelige gevolgen van dien'', was zijn boodschap. Het goede nieuws is, volgens de voormalige presidentskandidaat, dat we er wel iets aan kunnen doen. Spaarlampen gebruiken, de auto vaker laten staan, minder lang douchen; met al deze kleine veranderingen kunnen we proberen onze aarde te redden. (ANP)

Meer over