Plus

Liv Verstegen (17) bedacht een veiling voor een betere wereld

Een online veiling en een festival moeten de 'Global Goals' van de VN onder de aandacht brengen van jongeren. Want zij hebben de toekomst, weet ook boegbeeld Liv Verstegen.

Laura Obdeijn
Liv Verstegen Beeld Mats van Soolingen
Liv VerstegenBeeld Mats van Soolingen

Ze zakt onderuit in de groengrijzige bureaustoel van Sam Feldt, dé stoel waar de dj in zat toen hij zijn hit Show Me Love maakte. "Ik hoop dat mensen hem nog wel willen hebben als ze weten dat ik er ook in heb gezeten," zegt Liv Verstegen (17) lachend. Net als het lichtbord van Lil' Kleine en de kop­telefoon van Headhunterz is de stoel een veilingstuk bij de We Are The ­Future Veiling.

Tot donderdagavond kan online worden geboden op items van bekende Nederlandse artiesten. Het geld gaat naar verschillende goede doelen, zoals Free A Girl en Save The Children. De steun moet het bereiken van de zeventien Global Goals van de VN (zie kader) een stukje dichterbij brengen.

Global Goals
Vrijdagavond staat de Amsterdamse 5 vwo'er bij We Are The Future, een muziekfestival voor jongeren onder de 18, op het podium van de HMH met alle artiesten die een item afstonden. Ze overhandigt dan de cheque met het opgehaalde bedrag. "Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden, dus ik probeer er maar niet te veel over na te denken en laat alles maar een beetje over me heen komen."

Een paar jaar geleden kwam Liv via haar moeders werk met Global Goals in contact en werd ze gevraagd met wat vrienden na te denken over hoe jongeren bewust kunnen worden gemaakt van die zeventien doelen voor een betere wereld.

Verantwoordelijkheid
Ze bedachten een feest met de naam We Are The Future, maar dat feest bleek al te bestaan. Dus stapte Liv, met vriendin Julia Tan, naar de organisatie om samen te werken. Liv hoopt haar leeftijdsgenoten te laten inzien dat zij een aandeel hebben in - en een verantwoordelijkheid voor - een betere toekomst.

"Er wordt om ons heen zo negatief gepraat, vooral over de toekomst. Maar dat hoeft het helemaal niet zo te zijn, dat hebben we echt zelf in de hand. Ik was 15 toen de nieuwe doelen door de VN werden gesteld en ik ben 30 als ze gerealiseerd moeten zijn. Dus als ik wil dat de dingen tegen die tijd beter zijn, dan moet ik daar zelf mee beginnen."

Global Goals

Global Goals zijn zeventien wereldwijde doelen die in 2015 zijn gesteld door de Verenigde Naties om een einde te maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering en moeten van de wereld 'een betere plek maken' in 2030. Elk jaar staat een van de doelen centraal. Dit jaar is dat gendergelijkheid en daarom gaat het geld dat opgehaald wordt met de veiling naar doelen ­verbonden aan dat thema.

De veiling sluit donderdagavond om 20.00 uur en is te vinden via Under18festival.com.

Meer over