Liquidatie Eaneas Lomp lijkt tweede poging te zijn

De daders die op 7 november vorig jaar de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp hebben geliquideerd in Krommenie, lijken zes dagen daarvoor al een mislukte poging te hebben gedaan.

Paul Vugts
De compositietekening van de onbekende man, mogelijk één van de moordenaars van Eaneas Lomp (rechts). Beeld Het Parool
De compositietekening van de onbekende man, mogelijk één van de moordenaars van Eaneas Lomp (rechts).Beeld Het Parool

Net zoals in de nacht van de liquidatie, volgde een Volkswagen Golf hem toen al van Amsterdam naar Krommenie terwijl hij in de trein zat.

Die eerste keer arriveerde de Golf pas nadat Lomp het huis van zijn vriendin in Krommenie binnen was gegaan. De dadergroep had waarschijnlijk ook de beschikking over een grijze Skoda Fabia - die samen met de Volkswagen Golf is gezien.

Compositietekening
De politie toonde dinsdagavond in televisieprogramma Opsporing Verzocht een compositietekening van een mogelijke betrokkene. Het gaat om de man die een getuige zag op de Meteorenweg in Amsterdam-Noord waar kort daarvoor de Volkswagen Golf in brand was gestoken waarin de schutters waarschijnlijk waren gevlucht.

Mogelijk is de man één van de schutters. In de brandende Volkswagen lagen de waarschijnlijke moordwapens. De man op de compositietekening is ongeveer twintig jaar, tenger, vermoedelijk tussen de 1.80 en 1.90 meter lang en sprak Nederlands met een buitenlands accent.

Het Openbaar Ministerie looft 15.000 euro uit voor de gouden tip die naar een oplossing leidt.

Liquidatie
Eaneas Lomp droeg een kogelwerend vest toen hij door twee mannen werd doodgeschoten met een automatisch wapen en een pistool. Een kogel drong in zijn zij, waar zo'n vest geen bescherming biedt.

De avond van zijn liquidatie was Lomp met de trein heen en weer gereisd naar vrienden in Amsterdam. Op camerabeelden is hij na aankomst te zien op het perron en in de stationstunnel op Amsterdam Centraal.

Rond middernacht vertrekt hij weer, als hij afscheid heeft genomen van een vriend. Hij pakt echter niet de gereedstaande trein, maar slentert naar buiten en neemt de trein van een uur later. Mogelijk houden daders hem in Amsterdam al in de gaten. Om kwart voor twee komt Lomp op station Krommenie-Assendelft voor het laatst in beeld. Op de Spinozahof wordt hij vermoord, 27 jaar jong.

De recherche gaat er van uit dat de liquidatie te maken heeft met de onderwereldvete die al veel Amsterdamse criminelen het leven kostte. Lomp was een vriend van de in mei 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Zijn moordenaars zijn mogelijk vrienden van leiders Benaouf A. en Houssine A. uit het rivaliserende kamp.

Fayrouz
In het criminele milieu worden de jonge mannen als mogelijke daders genoemd uit een groep uit oostelijk Amsterdam, waarin Omar Lkhorf een spil is: de broer van de in 2012 in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf. Omar Lkhorf was waarschijnlijk het doelwit van de liquidatie die door een persoonsverwisseling huisvader Stefan Regalo Eggermont fataal werd in de Conradstraat. Het moordwapen werd bij Lomp thuis gevonden, al werd hij niet meer verdacht van het daadwerkelijke schieten.

Tot die vriendengroep behoren de inmiddels voor voorbereidingen voor moorden veroordeelde Youssef O., maar ook de onlangs voor de liquidatie van Lomps vriend Chahid Yakhlaf gearresteerde Hicham M. en de in maart vermoorde Nabil Amzieb - wiens hoofd werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid.

Meer over