Limburgse fans reizen ieder jaar 8000 kilometer voor Ajax

Ajax heeft meer dan veertigduizend seizoenkaarthouders, en die komen niet allemaal uit Amsterdam en omstreken. Sommigen komen van ver, van heel ver. Zij stappen niet even op de fiets naar de Arena om hun favorieten te zien voetballen.

Dick Sintenie
Gelukkig kregen ze er de afgelopen vier seizoenen wél iets voor terug. Beeld anp
Gelukkig kregen ze er de afgelopen vier seizoenen wél iets voor terug.Beeld anp

Dat fans van Ajax niet alleen afkomstig zijn uit Amsterdam, is natuurlijk geen verrassing. De landskampioen heeft aanhangers in heel Nederland. Dagblad Tubantia maakte een interactieve voetbalkaart, waarin alle verstrekte seizoenkaarten in het seizoen 2013-2014 in het Nederlandse profvoetbal zijn verwerkt.

Op Ameland wonen drie seizoenkaarthouders van Ajax. Zij hebben als extra 'horde' dat ze een deel van hun reis per boot moeten afleggen. Die overtocht (naar en van het Friese Holwerd) duurt zo'n drie kwartier. In het Zuid-Limburgse Vaals wonen vijf abonnementhouders. Afstand over de weg: 233 kilometer. Heen en terug is dat 466 kilometer. In één seizoen (zeventien thuiswedstrijden) leggen deze supporters dus 7.922 kilometer af om hun favoriete club te zien spelen. Dat is, hemelsbreed gemeten, de afstand tussen Amsterdam en Peking.

Uit Amsterdam
Nee, dan hebben de seizoenkaarthouders van Ajax die in de stad zelf wonen het maar makkelijk. In de Pijp waren er vorig seizoen 327, net zoveel als in het Museumkwartier, en in de zuidelijke Grachtengordel 230. In Noord is de animo voor Ajax iets minder groot. In Buiksloterdijk bij voorbeeld hadden vorig seizoen 35 van de 4550 inwoners een seizoenkaart voor de thuisduels. Opvallend is wel dat er geen seizoenkaarthouders van een andere profclub wonen.

In het Museumkwartier zetelen alleen al 35 kaarthouders van PSV. In de Pijp hadden vorig seizoen ook vier inwoners een kaart van AZ, twee van NAC, vier van NEC en elf van Feyenoord.

Uit de gegevens valt op te maken dat vorig seizoen 289 seizoenkaarthouders van Ajax uit de regio Rotterdam kwamen. Onder die regio vallen ook de plaatsen als Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk.
Andersom wonen ook Feyenoordfans in Amsterdam. In Amsterdam hadden vorig seizoen 271 inwoners een seizoenkaart van de rivaal uit Rotterdam.

Meer over