Update

Lijsttrekker PvdA Soest trekt zich terug na 'stemfraude'

Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij heeft vanmiddag besloten dat hij 'niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker namens de PvdA Soest.' Suna nam dat besluit omdat hij de indruk heeft gewekt dat hij stemmen heeft geronseld onder moslims in zijn gemeente.

Redactie
Januari: de aftrap van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Beeld anp
Januari: de aftrap van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht.Beeld anp

Burgemeester Rob Metz van Soest lichtte vandaag het Openbaar Ministerie in over mogelijke ronselpraktijken door leden van de plaatselijke PvdA-fractie. Het Openbaar Ministerie moet besluiten of er sprake is of is geweest van strafbare feiten en of er vervolging wordt ingesteld. Suna zegt dat er sprake is van 'beeldvorming' en dat hij nooit de intentie heeft gehad de Kieswet te overtreden. Suna legt zijn raadslidmaatschap neer totdat het OM een beslissing heeft genomen. 'Ik hoop dat er snel een onderzoek plaatsvindt. Ik zie de resultaten van dat onderzoek vol vertrouwen tegemoet.'

'Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op', aldus Metz. De burgemeester heeft vandaag overlegd met de secretaris-directeur van de landelijke Kiesraad over de kwestie. De gemeente gaat vooralsnog verder met de gewone voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week.

Lijsttrekker Osman Suna en fractielid Adem Baskaya zouden bij de Fatih-moskee in Soest moslims die niet willen stemmen, hebben aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA. Gisteravond waren beelden van de ronselpraktijken op televisie te zien.

Webmaster
Burgemeester Metz overlegde vandaag met de secretaris-directeur van de landelijke Kiesraad over de kwestie en schakelde daarna het OM in. 'Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op', zei Metz in een verklaring. Ook de webmaster van de PvdA Soest zou geronseld hebben. Partijleider Diederik Samson sprak daar al zijn afkeuring over uit. Ronselen is verboden en strafbaar. Dinsdag noemde de PvdA-leider het op Radio 1 in het programma 'Ditisdedag' terecht dat Suna is opgestapt nu deze verdenking boven zijn hoofd hangt.

Suna legt zijn raadslidmaatschap neer totdat het OM een beslissing heeft genomen. 'Ik hoop dat er snel een onderzoek plaatsvindt. Ik zie de resultaten van dat onderzoek vol vertrouwen tegemoet.'

Meer over