Update

'Liever economie stimuleren dan bezuinigen'

Een meerderheid van de Nederlanders vindt het onverantwoord om verder te bezuinigen als het begrotingstekort boven de 3 procent uitkomt. Volgens 57 procent van de kiezers moet de economie in dat geval juist worden gestimuleerd.

ANP/Redactie
Minister van Financiën Jan Kees de Jager. © ANP Beeld
Minister van Financiën Jan Kees de Jager. © ANP

Vooral de achterban van de SP, PvdA, GroenLinks en gedoogpartij PVV denken er zo over. Ongeveer 39 procent van de kiezers vindt dat er wel bezuinigd moet worden, zodat het tekort onder de 3 procent blijft. Hier zijn stemmers op regeringspartijen VVD en CDA vooral voorstander van. Kiezers van D66 nemen een tussenpositie in: 48 procent is tegen bezuinigingen, 45 procent is ervoor.

Lijstje met mogelijkheden
Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. In politiek Den Haag circuleert een lijstje met mogelijkheden die ambtenaren zien om nog miljarden euro's te bezuinigen. Het onderzoek van De Hond laat zien dat kiezers over het algemeen tegen lastenverzwaring zijn, al hebben de meesten minder moeite met een verhoging van accijns op sigaretten en alcohol.

Ook is er minder weerstand tegen voorstellen die mensen zelf niet of amper raken, zoals een verdere forse verlaging van het budget voor ontwikkelingshulp. Alleen een meerderheid van de kiezers van GroenLinks en D66 is daar tegen.

Er lijkt ruimte om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Ongeveer 28 procent van de ondervraagden is daar tegen. PVV-kiezers (56 procent) zijn daar meer op tegen dan de stemmers op VVD (38 procent) en CDA (25 procent).

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV wil nog niet vooruitlopen op mogelijk extra bezuinigingen. De partijen wachten eerst op nieuwe economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB), die op 20 maart komen. Die cijfers moeten duidelijk maken hoeveel er extra bezuinigd moet worden bovenop de al ingeboekte 18 miljard. Daarna beginnen de onderhandelingen over de bezuinigingen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Meer over