Liefdadig Brits stel sponsort Keniaans dorp met drugsgeld

Een Brits stel is tot drie jaar cel veroordeeld, omdat de twee wiet kweekten en verkochten om liefdadigheidsprojecten in Kenia te bekostigen. De beide zestigers, Michael Foster en Susan Cooper uit Little Sutton, verbouwden de hennep al zo'n zes jaar zonder dat de lokale politie iets doorhad.

David van der Heeden
Susan Cooper en Michael Foster. Beeld Politie Lincolnshire
Susan Cooper en Michael Foster.Beeld Politie Lincolnshire

Het koppel verdiende de afgelopen jaren zo'n 440.000 euro met de wiethandel. Met het leeuwendeel van het geld steunden ze een arm Keniaans dorpje. Zo betaalden ze de levensreddende beenamputatie van een jonge man in Mombasa, kochten computers voor een oogziekenhuis, en sponsorden een school in het dorp.

Als hobby begonnen
Een agent die een inbreker achterna zat, rook bij toeval de overbekende lucht van marihuana en arresteerde Foster en Cooper. Bij de inval in het huis van het paar trof de politie 159 planten aan, met een waarde van ruim 22.000 euro. Michael Foster verklaarde de flinke hennepkwekerij door te stellen dat deze 'ooit als hobby was begonnen, maar uitgroeide tot een bedrijf.'

Zowel Foster als Cooper stonden hoog aangeschreven in hun woonplaats, en ook de rechter was van mening dat zij 'een respectabel stel' waren. 'Ik ben ervan overtuigd dat u goede dingen in Kenia met uw drugsgeld hebt gedaan, maar of dat slechts was om uw geweten te sussen, weet ik niet.' Hij typeerde de filantropische drugshandel als 'de vreemdste drugszaak in zijn soort'.

Meer over