Lieberman stapt uit Israëlische regering na aanklacht fraude

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, stapt op. Dit heeft hij vrijdag bekendgemaakt nadat hij donderdag was aangeklaagd voor fraude en schending van vertrouwen.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Beeld reuters
Ex-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman.Beeld reuters

Lieberman van de meest omstreden figuren van de Israëlische politiek. Critici noemen hem een racist. In elk geval is politieke correctheid hem vreemd.Lieberman spreekt de beschuldiging tegen. De minister (54) zou tussen 2001 en 2008 miljoenen euro's hebben aangenomen. Hij bekleedde toen publieke functies. De politie doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar zijn activiteiten. Een eerder, zwaarder onderzoek naar corruptie is onlangs gesloten.

In het parlement komt hij geregeld in aanvaring met collega's van de kleine Israëlisch-Arabische partijen. Zo zei Lieberman dat Israëlisch-Arabische parlementariërs die leden van de Palestijnse beweging Hamas ontmoeten, geëxecuteerd moeten worden. Zijn tegenstanders schelden hem uit voor clown, fascist en terrorist.

Hij is voorman van Yisrael Beitenu (Israel Ons Huis). De steun van de partij komt vooral van de circa een miljoen Joden die, net als Lieberman in 1978, vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël zijn geëmigreerd. Lieberman, een voormalige uitsmijter, was jarenlang trouw lid van Likud. Hij was onder meer chef-staf van toenmalig premier Benjamin Netanyahu. In 1999 vormde hij Yisrael Beitenu om de Sovjetimmigrant een stem te geven in de politiek.

Meer over