Lichtere vliegtuigen moeten zorgen voor zuinigere vluchten

Nederlandse luchtvaartbedrijven gaan met de Franse vliegtuigbouwer Airbus werken aan de ontwikkeling van lichtgewicht kunststof materialen. De samenwerking wordt vanmiddag officieel bekrachtigd in het bijzijn van premier Mark Rutte, de Franse president François Hollande en minister Henk Kamp van Economische Zaken, meldt het ministerie van Economische Zaken vandaag.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Nederlandse bedrijven, Airbus en het ministerie van Economische Zaken (EZ) investeren 24 miljoen euro in het project voor zogeheten thermoplastische onderdelen voor vliegtuigen. Doordat dit materiaal 15 procent lichter is dan gewone materialen kunnen vliegtuigen zuiniger vliegen. EZ draagt ruim 9 miljoen euro bij en zorgt er daarmee voor dat het project van start kan.

Minister Henk Kamp ziet de overeenkomst als een directe investering in de toekomst van deze sector die inkomsten en banen oplevert. 'Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld als het gaat om het maken van lichte materialen en hightech systemen voor vliegtuigen.'

Nederland heeft de zesde luchtvaartindustrie van Europa. Meer dan honderd bedrijven zorgen samen voor een jaarlijkse omzet van 2,3 miljard euro, wat goed is voor 16 duizend banen, aldus cijfers van Economische Zaken. Door de kennis en toepassing op het gebied van lichte materialen, verwacht de sector dat daar op termijn 300 banen en 1,2 miljard euro extra omzet voor de Nederlandse luchtvaartindustrie bij kunnen komen.

In het zogeheten TAPAS2-project werken Nederlandse bedrijven en -instellingen met Airbus aan technologische innovaties voor de luchtvaart. Het gaat om de luchtvaartbedrijven Fokker en TenCate en de MKB-bedrijven Airborne Composites, KE-works, KVE, Technobis, het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), de Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente.

Meer over