'Licht hogere opening Wall Street verwacht'

NEW YORK - De aandelenmarkten in New York openen vrijdag naar verwachting licht hoger, voortbordurend op de forse koerswinsten een dag eerder. Beleggers zullen het waarschijnlijk rustig aandoen in aanloop naar een lang weekeinde. Maandag blijft Wall Street dicht wegens Memorial Day.

De graadmeters op Wall Street boekten donderdag winsten tot 3,7 procent door opluchting dat China niet van plan is Europese staatsobligaties te verkopen. Eerder zorgde een bericht dat het Chinese staatsfonds CIC Europese staatsleningen wilde verkopen voor grote onrust bij beleggers.

Voorbeurs kwam een belangrijk macrocijfer naar buiten. De Amerikaanse consumentenbestedingen bleven in april gelijk aan die in maart. Analisten gingen uit van een stijging van de uitgaven in april met 0,3 procent. In maart stegen de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten nog met 0,6 procent. De consumentenbestedingen zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

Persoonlijk inkomen
Het persoonlijk inkomen van Amerikanen ging ook iets minder sterk omhoog dan verwacht. Het ministerie meldde een stijging met 0,4 procent, terwijl analisten een stijging met 0,5 procent hadden verwacht. De inkomens stegen in maart eveneens met 0,4 procent. Eerder werd een stijging van 0,3 procent gemeld.

Kort na opening van de handel komt nog een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan. De openingsfutures wijzen op een opening van de Dow-Jonesindex met een lichte winst. De S&P 500 gaat 0,1 procent hoger openen, net als de Nasdaq. (ANP)

Meer over