Update

Lichamen dode journalisten gevonden in Homs

De Syrische autoriteiten hebben donderdag de lichamen aangetroffen van de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik. De twee kwamen vorige week om het leven tijdens een beschieting van de stad Homs.

Redactie
De in Syrië omgekomen journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik. Beeld afp
De in Syrië omgekomen journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik.Beeld afp

De twee waren begraven in de opstandige wijk Baba Amro, aldus de autoriteiten. Gisteren was een video opgedoken waarop te zien zou zijn hoe de twee journalisten daar eerder deze week werden begraven op een begraafplaats.

Overdracht
De lichamen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Damascus. Na DNA-tests worden ze overgedragen aan de ambassade van Polen, die de Verenigde Staten en Frankrijk vertegenwoordigt in Syrië.

Pogingen van het Rode Kruis om de lichamen te bergen mislukten eerder omdat de de wijk voortdurend onder vuur lag van het Syrische leger. In Homs zijn daardoor vermoedelijk honderden inwoners omgekomen. De wijk is inmiddels ingenomen door militairen van het regime.

Met de schrik vrij
Gisteren werd bekend dat de Franse journalisten Edith Bouvier en William Daniels veilig in Libanon zijn aangekomen. Bouvier raakte gewond bij de beschieting waardoor haar collega's omkwamen, terwijl Daniels met de schrik vrijkwam.

Hier is de video te zien waarin een Syrische activist vertelt waarom zij de lichamen van Colvin en Ochlik in Homs begraven. Het Rode Kruis kon hen niet ophalen, en na een week begonnen de lichamen te ontbinden. Er is geen elektriciteit in Baba Amr, dus ze konden niet gekoeld worden. De beelden zijn schokkend.

Meer over