Libris Geschiedenis Prijs voor Van der Boom

Bart van der Boom heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met het boek Wij weten niets van hun lot. Het bekroonde boek met de ondertitel 'Gewone Nederlanders en de Holocaust' is volgens de vakjury het beste historische boek van 2012. Juryvoorzitter Pieter Broertjes overhandigde de prijs zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

null Beeld

Er dongen dit jaar 320 boeken mee naar de Libris Geschiedenis Prijs. De jury beschrijft het winnende boek als consciëntieus, dapper en belangwekkend. Het boek beantwoordt de vraag in hoeverre Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog weet hadden van de uitroeiing van Joden. Van der Boom analyseerde voor dit gevoelige onderwerp bijna 170 dagboeken van zeer uiteenlopende Nederlanders. Bart van der Boom doceert moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

In zijn boek ontkracht de auteur de mythe dat de samenleving destijds wist - of kon weten - wat het lot van de Joden was. 'Dit is een moeilijk en gevoelig thema. Toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat zeer overtuigend', vermeldt het juryrapport. 'Wij weten niets van hun lot' levert volgens de jury een belangrijke bijdrage aan een historisch debat.

De prijs voor het beste geschiedenisboek werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Vorig jaar won Jaap Scholten met het boek Kameraad Baron. De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris, de omroepen NTR en VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.

Meer over