Libië wijst EU-plan tegen mensensmokkelaars af

De Libische regering is tegen het voorstel van de Europese Unie geweld te gebruiken tegen smokkelaars die vluchtelingen naar Europa willen varen. De ambassadeur van het Noord-Afrikaanse land bij de Verenigde Naties spreekt van onduidelijke en 'zeer zorgwekkende' plannen, meldt de BBC vandaag.

Redactie
Migranten wachten om aan boord te gaan op een Italiaans marineschip in de haven van Salerno in Italië. Beeld anp
Migranten wachten om aan boord te gaan op een Italiaans marineschip in de haven van Salerno in Italië.Beeld anp

De EU wil een VN-mandaat waarmee in Libische wateren militaire actie kan worden ondernomen om boten van smokkelaars tegen te houden of te vernietigen. Het voorstel maakt deel uit van bredere EU-plannen om de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee in te dammen en te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken.

'De Libische regering is niets gevraagd. Ze hebben ons in het duister gelaten over wat hun intenties zijn, wat voor militaire actie ze willen ondernemen in onze territoriale wateren, dus dat is erg zorgelijk. We willen weten hoe ze een onderscheid kunnen maken tussen vissersboten en boten van smokkelaars', aldus Ibrahim Dabbashi.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zal de zaak vandaag nog voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Circa 60.000 mensen hebben volgens VN-schattingen dit jaar geprobeerd de Middellandse Zee over te steken, van hen zijn meer dan 1800 verdronken.

Frankrijk steunt EU-plan om vluchtelingen te verdelen
Eerder vandaag werd bekend dat Frankrijk het voorstel steunt om asielzoekers die in Zuid-Europa aankomen over Europa te verdelen op basis van quota. Dat liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve weten.

Volgens Cazeneuve komen de lasten van immigratie in het huidige systeem ten onrechte op enkele landen terecht

Het plan komt uit de koker van de Europese Commissie en wordt overmorgen officieel gepresenteerd. Veel landen verzetten zich er echter nu al tegen. Naast Frankrijk behoren Zweden en Duitsland tot het kleine groepje landen dat wel vluchtelingen opneemt.

De meeste vluchtelingen belanden echter in de Zuid-Europese landen waar ze aankomen - zoals Griekenland en Italië - of daar in de buurt.

Brussel wil asielzoekers spreiden over lidstaten

De Europese Commissie wil een automatische en verplichte spreiding van erkende asielzoekers over de EU-landen zodra de instroom ervan in sommige lidstaten te groot wordt. Dit omstreden voorstel - de Europese regeringsleiders wilden vorige maand niets weten van verplichtingen - staat in de Migratieagenda die de Commissie overmorgen presenteert. Lees hier het artikel van EU-correspondent Marc Peeperkorn.

Meer over