'Liberalen winnen Canadese verkiezingen'

Het lijkt erop dat de Liberale Partij in Canada aan de macht komt. Canadese media voorspellen na de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen een liberale regering, al is nog niet duidelijk of de partij een meerderheid van de stemmen gaat halen.

redactie
Aanhangers van de liberale partij juichen bij de eerste voorlopige uitslagen Beeld afp
Aanhangers van de liberale partij juichen bij de eerste voorlopige uitslagenBeeld afp

Er lijkt daarmee een einde te komen aan het tijdperk van de conservatieve premier Stephen Harper. Hij was bijna tien jaar aan de macht. Harper, die twee keer werd herkozen, maakt geen kans meer op een verlenging van zijn termijn als premier.

Justin Trudeau van de Canadese liberalen staat op voorsprong en is beoogd opvolger van Harper. In de belangrijke oostelijke provincies Nova Scotia, Newfoundland, New Brunswick en Prince Edward Island werd Trudeau's partij de grootste. Trudeau is de zoon van Pierre Trudeau, die tussen 1968 en 1984 premier was.

Zwakke economie
De verwachte groei van de Nieuwe Democratische Partij (NDP) is uitgebleven. De partij staat op de derde plaats in de prognoses. Verwacht was dat de NPD zou meedoen aan een nek-aan-nekrace met de Liberalen en Conservatieven, maar NDP-leider Thomas Mulcair lijkt het zelfs in de eigen regio niet te halen.

Harper is geslachtofferd vanwege de zwakke economie van het land en de manier waarop zijn regering met het vluchtelingenprobleem is omgegaan. De premier houdt vast aan een streng asielbeleid. In januari beloofde hij, onder druk van de oppositie, 10.000 Syrische vluchtelingen toe te laten in drie jaar tijd. Tot nu toe zijn er nog maar duizend in het land.

Aanhangers van Harper zagen in hem de man die de werkgelegenheid en welvaart op peil kan houden. Daar zou de 34-jarige Trudeau mogelijk niet genoeg ervaring voor hebben. Zo'n 26,4 miljoen stemgerechtigde Canadezen konden maandag hun stem uitbrengen.

Meer over