Libanese app bij bomaanslagen: 'Ik leef nog!'

Libanezen zijn bekend met de chaos na een bomaanslag: mensen zijn in paniek, telefoonlijnen zijn overbezet en als je iemand kent die in de buurt van de explosie moet zijn geweest, duurt het soms uren voordat je weet of deze veilig is. Daarom is er deze week een nieuwe app gelanceerd, waarmee mensen met één klik op een knop kunnen laten weten dat ze nog leven.

Sacha Kester
Chaos kort na een aanslag in Beiroet dinsdag. Vier mensen kwamen om het leven, waaronder een meisje van 18. Beeld getty
Chaos kort na een aanslag in Beiroet dinsdag. Vier mensen kwamen om het leven, waaronder een meisje van 18.Beeld getty

Als mensen deze app downloaden en gebruiken, verschijnt er op hun twitteraccount het bericht 'I am still alive #Lebanon #LatestBombing, zodat familie en vrienden direct zien dat iemand in orde is.

Sandra Hassan ontwikkelde de app in eerste instantie als grap. 'Het was een sarcastische uitdrukking van mijn frustraties over de situatie', vertelt ze tegen de Libanese krant The Daily Star. Maar na vier bomaanslagen in een maand tijd lijkt het een app te zijn waar daadwerkelijk behoefte aan is.

Hassan studeert momenteel voor haar master in gezondheidszorg in Parijs, maar ze heeft een bachelor in computerwetenschap. Dit is de derde app die ze heeft ontwikkeld, wat ze naar eigen zeggen meer 'voor de lol' dan voor het geld doet.

De app (alleen voor Android) is gratis te downloaden op Google Play. Hassan overweegt om de app verder te ontwikkelen, en 'misschien een ander systeem te implementeren, dat onafhankelijk is van sociale netwerken'.

Meer over