Column

Levensvreugde

Theodor Holman
Dat Demjanjuk een schurk van het ergste soort was, was duidelijk. Je begrijpt soms alleen niet hoe het mogelijk is dat zo'n man nog 91 jaar is geworden en een groot gedeelte van zijn leven nog in vrijheid heeft door?gebracht.

Hij was verantwoordelijk voor de moord op 28.000 Joden.

Ik heb vorig jaar zijn proces gevolgd en vond het irritant dat hij geen schuld bekende. Je denkt toch steeds: zeg dat het je spijt en ons gevoel voor menselijkheid zal het je dan gunnen dat je op je 91ste niet de doodstraf krijgt.

Maar nee, hij zweeg - en werd behandeld in een Duits rusthuis.

Stom toevallig stond onder het bericht van de dood van Demjanjuk dat Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, niet zal worden vervolgd. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor persoonlijke betrokkenheid bij de verdwijningen in Argentinië.

Mag ik die vader van Máxima dan toch geen schurk noemen?
Dat kan ik niet. Want ik vind het een schurk, al vindt het OM 'geen aanwijzingen'. Zorreguieta was onderminister ten tijde van het militaire regime van de Argentijnse dictator Videla die na een coup aan de macht was gekomen. Videla en consorten - en dus ook Zorreguieta - zijn verantwoordelijk voor de dood van dertienduizend mensen. En bijna evenzovele martelingen! Dus blijft Zorreguieta voor mij een schurk.

Bij hem irriteert het mij ook dat hij nooit heeft gezegd: het spijt mij! Ik snap wel dat hij dat niet kan zeggen omdat hij dan het gevang in moet, maar hij zou zich ernaar kunnen gedragen.

Dat hij dat niet doet, maakt zijn schurkerigheid nog groter. Ik zag hem een tijd geleden naast Hare Majesteit het Concertgebouw binnenlopen. Lachend. Wuivend. Ontspannend. Genietend. Ik heb daar moeite mee. Maar ik zal het recht respecteren, hoewel ik soms niet precies weet wat dat betekent.

En toen sloeg ik een andere pagina op, en las dat de crimineel Peter la Serpe, 'Vieze Peter', van het OM voor zijn belastende verklaringen waardoor andere misdadigers konden worden gevangen, 1,4 miljoen euro krijgt. En daarnaast wil hij nog een schadevergoeding voor 'gederfde levensvreugde'.

Je vraagt je af hoeveel gederfde levensvreugde de slachtoffers hebben van Demjanjuk, Zorreguieta en Peter la Serpe.

Meer over