Aangeboden door RWC Groot-Amsterdam

Wat is dit?

'RWC Groot-Amsterdam ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Lennart was kok maar is nu hoofdconducteur bij de NS: ‘Een geluk bij een ongeluk’

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat er in Nederland het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je ineens op straat komt te staan. Het gebeurde Lennart Ouwendijk (28), die als kok werkte bij Le Pub aan het Leidseplein in Amsterdam.

RWC Groot-Amsterdam
null Beeld

Kok wordt hoofdconducteur

Lennart werkt al drie jaar bij Le Pub als corona toeslaat. De horeca moet in maart 2020 voor de eerste keer haar deuren sluiten. De kok zit opeens thuis. Als hij hoort dat zijn contract niet wordt verlengd door de lockdown, moet hij op zoek naar een nieuwe baan. ‘Een geluk bij een ongeluk’, noemt Lennart het. “Ik was anders nog jaren bij Le Pub blijven plakken.”
Inmiddels werkt Lennart als hoofdconducteur bij NS. Een carrièreswitch waar hij hartstikke blij mee is. “Ik heb nu een jaarcontract en een goed salaris, ik werk op ‘normale’ uren, en het werk is uitdagend. Het is echt een stap vooruit.”

Lennart Ouwendijk Beeld Sander Stoepker
Lennart OuwendijkBeeld Sander Stoepker

Een wonderlijke match

Dat hij in zo’n korte tijd een leuke, nieuwe baan zou vinden, kwam voor Lennart als een verrassing. “Ik ben online naar vacatures gaan zoeken. Het eerste wat ik dacht toen ik de vacature van hoofdconducteur bij NS zag, was: ‘dit lijkt me superleuk alleen ik voldoe vast niet aan de eisen.’”
Gelukkig voor Lennart bleek niets minder waar. Als hoofdconducteur bij NS moet je sociaal zijn, servicegericht, flexibel en je moet een MBO-opleiding niveau 4 hebben. Eigenschappen die hij als kok al drie jaar had getraind.

Hulp van loopbaancoach Marjan

Lennart heeft zijn nieuwe baan zelf geregeld, maar hij kreeg wel hulp bij het sollicitatieproces. “Ik ben heel goed geholpen door Marjan van Leeuwen”, vertelt hij. “Zij is loopbaancoach bij het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en helpt mensen aan een nieuwe baan.”
“Marjan hielp me door de verschillende rondes van het sollicitatieproces heen. Heel fijn, want ik dacht dat het met één gesprek wel geregeld zou zijn. Nou, ik kwam er al snel achter dat dat niet zo was! Ik moest nog een capaciteitentest doen en ook een psychologisch gesprek was onderdeel van de sollicitatieprocedure bij de NS. Marjan wist precies hoe dat eraan toeging. Zo kon ik me iedere keer goed voorbereiden.”

Marjan van Leeuwen, loopbaancoach bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam Beeld Sander Stoepker
Marjan van Leeuwen, loopbaancoach bij Regionaal Werkcentrum Groot-AmsterdamBeeld Sander Stoepker

Marjan: “Lennart wist ontzettend goed wat hij wilde waardoor al snel duidelijk werd dat hij goed als hoofdconducteur bij NS paste. Ik heb hem door het sollicitatieproces gecoacht. Dat was ontzettend leuk om te doen, want Lennart is echt geknipt voor die baan.”

Herplaatsen gaat lang niet altijd zo makkelijk als bij Lennart. Marjan: “Ik kom regelmatig werkzoekenden tegen die nog los moeten komen van hun oude baan. Dan neemt zo’n zoektocht meer tijd in beslag. Geen enkel probleem natuurlijk, want ook in zo’n ‘rouwproces’ begeleiden we graag. Ook bieden we waar nodig een cursus aan, of zelfs een opleiding.”

Marjan en haar collega’s van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam kennen veel goede en leuke werkgevers. “We hebben een uitgebreid netwerk waar werkzoekenden gebruik van kunnen maken. Hierdoor is de kans dat ze snel nieuw werk vinden groot. Vaak komen ze op plekken terecht waarvan ze zelf niet hadden gedacht dat ze er keihard nodig zijn. Dan hoor je achteraf hoe goed ze op hun plek zitten en zijn wij ook helemaal gelukkig!”

Pak aan die hulp!

Lennart is inmiddels helemaal blij met zijn baan als hoofdconducteur bij NS. Wil jij ook jouw kans op een nieuwe baan vergroten? Laat je kosteloos begeleiden door een loopbaancoach van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Het werkt zo:

•Vraag een gratis adviesgesprek aan
•Je wordt binnen 48 uur teruggebeld

Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor iedereen anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan. Luxe, toch?

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.