Lening helpt galeries professionaliseren

Bij banken kunnen galeries vaak niet lenen: te kleine bedragen, te risicovol. Daarom komt de brancheorganisatie met een speciale lening met lage rente.

Edo Dijksterhuis
De reserves van de meeste galeries zijn verdampt Beeld anp
De reserves van de meeste galeries zijn verdamptBeeld anp

De crisis ligt inmiddels enkele jaren achter ons. De consument geeft weer geld uit en stelt ook eisen. De middenstander investeert om aan die wensen te voldoen en zijn omzet te verhogen.

Dit scenario geldt voor bijna alle sectoren, behalve voor de galerie wereld. De groei blijft achter en dat komt vooral doordat niet wordt geïnvesteerd. Als galeries al reserves hadden, zijn die nu verdampt.

Bij banken kunnen ze niet terecht. Die hebben te weinig kennis van de sector, zien de verdienmogelijkheden niet en durven het risico niet aan.

Collectief
De bedragen die galeries nodig hebben om bijvoorbeeld een nieuwe website op te tuigen of een kunstenaarsboek uit te brengen zijn bovendien voor veel financiële instellingen veel te laag. Dat levert meer papierwerk op dan winst.

Nu is er de GalerieLening, waarmee galeries tot 40.000 euro kunnen lenen tegen een rente van 3 procent. De looptijd is maximaal 3 jaar.

De regeling is opgezet door brancheorganisatie Nederlandse Galerie Associatie (NGA) en Cultuur+Ondernemen.

De lening is alleen voor de bijna honderd leden van de NGA, waarvan bijna een derde afkomstig is uit Amsterdam. De NGA staat deels garant voor 200.000 euro aan leningen, waardoor de regeling een collectief karakter krijgt. De regeling wordt uitgevoerd door Fonds Cultuur+Financiering, dat 3 miljoen euro in kas heeft om uit te lenen.

Ledlampen
Roelof Balk van Fonds Cultuur+Financiering: "Geld om het dak te repareren geven we bijvoorbeeld niet. Maar wel om tl-verlichting te vervangen door ledlampen, omdat je daar je energierekening mee kunt verlagen en de kunst beter kunt presenteren."

Het fonds heeft ervaring opgedaan met vergelijkbare leningen voor kunstenaars. Dat was een succes. In 2013 werd voor een kleine ton aan leningen uitgezet, dat bedrag was vorig jaar al gestegen tot bijna een miljoen euro. Het percentage niet terugbetaalde leningen lag onder de 2.

Alexander Ramselaar, de adviseur van Cultuur + Ondernemen die de regeling de afgelopen anderhalf jaar heeft voorbereid, is optimistisch over het effect van de leningen. "Aan de cultuurleningnemers merkten we dat ze anders gingen kijken naar hun onderneming. Het is geen subsidie, maar een investering. En dat brengt een andere verantwoordelijkheid met zich mee."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over