Lelijkerd lijdt onder apartheid

AMSTERDAM - Dat lelijke mensen minder verdienen dan knappe collega's, is bekend. Onderzoek van een UvA-econoom geeft nu ook aan waarom dit gebeurt: pure discriminatie. Aantrekkelijke mensen verdienen tien tot vijftien procent meer dan lelijkerds, bleek uit eerder onderzoek.

Maar waarom dat zo is, was nooit duidelijk. De aanname was dat knappe mensen beter presteren, of dat mensen die goed presteren en dus meer verdienen, ook meer geld uitgeven aan hun uiterlijk en hierdoor vanzelf knapper worden.

Niet dus. Het verschil in beloning is te wijten aan pure discriminatie, concludeert Jeroen van de Ven, econoom aan de UvA. Hij heeft met twee Engelse collega's afleveringen bestudeerd van de spelshow Deelt- ie of deelt-ie niet. Hierin kon de koploper na elke ronde een andere kandidaat wegsturen. En wat bleek? De lelijkerds werden twee keer zo vaak weggestuurd. Een economisch belang was er niet om hen weg te sturen. ''Ze moesten ook weg als ze een hogere score hadden dan de andere kandidaten,'' aldus Van de Ven.

Dit duidt op discriminatie. ''Veel mensen zullen vast wel hebben gedacht dat onaantrekkelijke mensen worden gediscrimineerd, maar dit was moeilijk aan te tonen. Dat hebben wij nu gedaan,'' zegt Van de Ven, die met zijn collega's een panel van 120 mensen inschakelde om te bepalen welke kandidaten onaantrekkelijk waren.

De drie wetenschappers hebben de resultaten van hun onderzoek gepresenteerd in een rapport, dat deze week is besproken in wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. (MICHIEL COUZY)

undefined

Bij de spelshow Deelt-ie of deelt-ie niet werden lelijkerds twee keer zo vaak weggestuurd. Beeld
Bij de spelshow Deelt-ie of deelt-ie niet werden lelijkerds twee keer zo vaak weggestuurd.
Meer over