Update

Lek in communicatiesysteem Defensie

Het ministerie van Defensie betreurt dat er een 'lek' zit in de beveiliging van het interne communicatiesysteem. Het systeem voor videovergaderingen is in een handomdraai te kraken waardoor er kan worden meegeluisterd.

Redactie/ANP
© ANP Beeld
© ANP

Een Defensie-woordvoerder zegt dat het netwerk nooit in gevaar is geweest. Dat meldt De Volkskrant.

De inlogpagina van een topman bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) bleek te openen met een standaard fabriekswachtwoord dat op internet makkelijk te vinden was. De DMO'er heeft maandag en dinsdag vijf keer vergaderd via het systeem, blijkt uit logfiles.

In zijn adressenlijst staan telefoonnummers en IP-adressen van kazernes en kantoren, waaronder een van de luchtmacht in Den Haag. Een cybercrime-expert vond het lek na een tip van hackersgroep Anonymous.

Door de afstanden tussen defensie-onderdelen is het gebruikelijk videovergaderingen te houden.

Volgens de woordvoerder is het systeem op zeven locaties aangetroffen en is de medewerkers daar gevraagd het niet langer te gebruiken. Het systeem is volgens hem niet in beheer van Defensie, maar is door medewerkers zelf aangeschaft en draait op internet. Het staat dus los van de reguliere systemen die Defensie gebruikt voor videovergaderingen.

Het is nog niet bekend hoe lang het bewuste systeem is gebruikt. Defensie is pas donderdag over de zaak getipt en is nog bezig met nader onderzoek.

Meer over