Update

Leiden en museum kopen oudste schilderij Rembrandt

De gemeente Leiden en museum De Lakenhal hebben het als oudst bekendstaande schilderij van Rembrandt gekocht. Het gaat om het doek Brillenverkoper, dat de beroemde 17e-eeuwse Hollandse meester in zijn geboortestad Leiden schilderde rond 1623-1624.

ANP/Redactie
Het interieur van museum De Lakenhal met een expositie van Theo van Doesburg. © ANP Beeld
Het interieur van museum De Lakenhal met een expositie van Theo van Doesburg. © ANP

Over de identiteit van de verkoper en het aankoopbedrag wilden de gemeente en het museum vandaag geen mededelingen doen. Na bijna 400 jaar zal de stad Leiden nu voor het eerst een schilderij van Rembrandt (1606-1669) in eigen bezit hebben.

De Lakenhal heeft het schilderijtje van 21 bij 17,8 centimeter al sinds 2002 in bruikleen gekregen van de particuliere eigenaar. Het museum is al een paar jaar bezig om het kunstwerk te verwerven, maar er waren ook andere kapers op de kust.

De Vijf Zintuigen
De Brillenverkoper maakte oorspronkelijk deel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp 'de vijf zintuigen'. Daarvan zijn er drie overgebleven. De andere twee bevinden zich in een particuliere collectie in New York. Deze eigenaar had ook zijn zinnen gezet op De Brillenverkoper.

Historisch belang
De gemeente Leiden en Museum de Lakenhal noemen de aankoop 'van groot historisch belang'. Wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan: 'In Leiden is de monumentale, historische binnenstad nog grotendeels intact. Het Leiden van Rembrandt is er nog. Een werk van Rembrandt mocht niet ontbreken.'

Volgens museumdirecteur Meta Knol is Leiden de bakermat van de Hollandse schilderkunst van de 17e eeuw. 'Naast de jonge Rembrandt werkten ook Jan Lievens, Jan Steen en Jan van Goyen in de sleutelstad.' Als jonge kunstenaar liet Rembrandt zich inspireren door Lucas van Leyden. Talloze andere Leidse kunstenaars werden juist weer door de meester beïnvloed.

Twijfels
De Brillenverkoper werd in 1968 voor het eerst gepresenteerd in een tentoonstelling rond Rembrandt in Museum De Lakenhal. Destijds waren er nog twijfels of het schilderijtje door de meester zelf was gemaakt. Sinds 1992 zijn kenners ervan overtuigd dat Rembrandt de maker is.

Meer over