Update

'Legitimatiebewijzen slecht gecontroleerd'

Legitimatiebewijzen blijken niet of nauwelijks goed te worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl, dat met een niet bestaand bewijs nagenoeg nergens werd geweigerd.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Sinds januari gebruikt een Nu.nl-verslaggever een niet bestaand Duits ogend legitimatiebewijs voor alle contacten waar het identificeren met een legitimatiebewijs verplicht is. Onder meer de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken accepteerden het als afdoende legitimatie.

De verslaggever, Brenno de Winter, had op een hackersconventie in Berlijn een zogeheten 'Lichtbildausweis' gekocht. Het legitimatiebewijs bevatte alle normale gegevens zoals naam, leeftijd en geboorteplaats maar er stonden ook nepgegevens op, zoals het pseudoniem 'Bigwobber'. 'Bewakers weten niet waarnaar ze moeten kijken. Op mijn kaartje stonden correcte gegevens, maar criminelen doen dat niet', aldus De Winter.

Politiek
De ChristenUnie is enorm verbaasd en wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten op het matje roepen. 'Dat je negen maanden lang gewoon overal, van ministeries tot het stembureau, van de politie tot zelfs het Koninklijk Paleis, kunt binnenkomen met een vervalst identiteitsbewijs is ronduit schokkend', stelt Gert-Jan Segers tegen NU.nl. 'Zelfs de vermelding van het pseudoniem 'Bigwobber' op de kaart deed nergens alarmbellen afgaan. Omdat dit een accuut probleem is, wil ik dinsdag Minister Opstelten naar de Kamer halen'.

Ministerie van Veiligheid
Naar aanleiding van het onderzoek van NU.nl heeft het ministerie van Veiligheid heeft vitale sectoren (bijvoorbeeld energiebedrijven, luchthavens) via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het hart gedrukt dat ze de controles op wie er hun terrein komt, toch echt goed moeten uitvoeren en eventueel nog eens tegen het licht moeten houden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over alle Rijksgebouwen gaat, zal daar ook om extra aandacht voor controles op gasten vragen.

Het onderzoek van NU.nl, waaruit valt op te maken dat je met een zelf gemaakt pasje toch ook nog wel vaak ergens binnen wandelt. 'Dat hoort niet te gebeuren' aldus het ministerie van Veiligheid. De departement noemt onderzoek overigens een 'goede les voor iedereen' om zijn deur in de gaten te houden. Iedereen is ook zelf verantwoordelijk voor 'het slot op zijn eigen deur', stelt het veiligheidsdepartement. Het wil wel ook meer testen gaan doen, onder meer met het bedrijfsleven samen, om te ontdekken hoe gemakkelijk het is ergens binnen te komen, ook digitaal.

Binnenlandse zaken
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de paspoorten en indentiteitsbewijzen, die zo moeilijk mogelijk na te maken zijn. Ze bevatten echtheidskenmerken, die ook met regelmaat weer worden veranderd om het nog extra ingewikkeld te maken. Daar ligt het dus allemaal niet aan 'Het is niet zo dat mensen met vervalsingen binnen komen die niet van echt te onderscheiden zijn', aldus het departement. Dat ze dat wel kunnen met iets anders, is een groot punt van zorg. Toch kom je alleen met een pasje niet zomaar binnen. Je moet ook een afspraak hebben, aldus Binnenlandse Zaken.

Meer over