Legerleider Sisi hint op presidentschap Egypte

De Egyptische legerchef Abdel Fattah al-Sisi heeft een duidelijke indicatie gegeven dat hij zich kandidaat gaat stellen voor het presidentschap in zijn land. Hij zei vandaag dat hij de roep van 'de meerderheid' niet kan negeren.

redactie
De machtige Sisi is de gedoodverfde nieuwe president van Egypte. Beeld afp
De machtige Sisi is de gedoodverfde nieuwe president van Egypte.Beeld afp

De machtige Sisi is de gedoodverfde nieuwe president van Egypte. Sisi zette als legerleider en met steun van oppositiepartijen vorig jaar president Mohamed Morsi af. Momenteel is hij minister van Defensie.

Hij kondigde ook 'officiële procedures' aan voor zijn kandidatuur in de komende dagen. Het is het duidelijkste signaal tot nu toe dat hij zich kandidaat zal stellen voor de verkiezingen die half april zullen plaatsvinden.

Militair
Al-Sisi, geboren in Caïro, studeerde in 1977 af aan de militaire academie. Sindsdien heeft Al-Sisi zich steeds verder omhoog gewerkt. Zo was hij commandant van een gemechaniseerde brigade. Ook was Al-Sisi militair attaché in Saoedi-Arabië en volgde hij diverse militaire opleidingen in Groot-Brittannië en de VS.

In de laatste jaren van het Mubarak-regime werd Al-Sisi benoemd tot commandant van de noordelijke militaire regio. Daarna werd hij gepromoveerd tot chef van de militaire inlichtingendienst. Al-Sisi schopte het ook tot lid van de 21-koppige Opperste Militaire Raad, het hoogste legerorgaan. In de raad, bevolkt door oude generaals, was de vijftiger Al-Sisi het jongste lid. Recent werd hij benoemd tot maarschalk, de hoogste rang in het Egyptische leger en een eretitel die zelden wordt verleend.

De meeste Egyptenaren zien Sisi als een daadkrachtig persoon, die als enige een einde zou kunnen maken aan de politieke malaise in Egypte die heerst sinds het Egyptische leger in 2011 president Hosni Mubarak afzette. Dat Al-Sisi zich voorbereidde op het kandidatuurschap is geen geheim. Al-Sisi heeft geen serieuze concurrenten sinds het moslimbroederschap als terroristische organisatie werd bestempeld en werd verboden.

Archieffoto van een Egyptische man die een foto van al-Sisi kust. Beeld reuters
Archieffoto van een Egyptische man die een foto van al-Sisi kust.Beeld reuters

Populair maar niet onomstreden
De top van de Egyptische strijdkrachten heeft gisteren zijn steun uitgesproken voor de kandidatuur al-Sisi. Het lijkt onontkoombaar dat de geliefde Al-Sisi die gaat winnen. Al-Sisi's persoonlijkheid maakt hem tot een populair figuur onder de Egyptenaren.

Maar Al-Sisi's imago is niet brandschoon. De islamisten noemen Al-Sisi een meedogenloze dictator, die de dood van talloze politieke tegenstanders op zijn geweten heeft. Hij wordt beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de doden van honderden aanhangers van de Moslimbroederschap in augustus vorig jaar, toen het leger twee protestkampen van Morsi-sympathisanten bestormde in Caïro.

Meer over