Legerleider Egypte: 'Staat kan uit elkaar vallen'

De legerleider van Egypte waarschuwt dat de staat uit elkaar kan vallen als de huidige politieke crisis niet wordt opgelost. Duizenden Egyptenaren gingen afgelopen nacht de straat op om te demonstreren tegen de regering, ondanks dat er een avondklok was ingesteld.

Demonstranten schreeuwen tegen een soldaat in de stad Port Said, nabij het Suezkanaal. Beeld afp
Demonstranten schreeuwen tegen een soldaat in de stad Port Said, nabij het Suezkanaal.Beeld afp

Generaal Abdel Fattah al-Sisi's, die niet alleen legerleider is, maar ook minister van defensie, deed de waarschuwing op Facebook. Hij stelde daarin dat de instorting van de staat 'de toekomstige generaties in gevaar zal brengen.'

Hij voegde er aan toe dat de bescherming van het Suezkanaal de belangrijkste reden is dat het leger zo sterk aanwezig is in de steden rondom het kanaal, waar de afgelopen dagen 52 mensen om het leven zijn gekomen bij gewelddadige protesten. Het kanaal, waar dagelijks tientallen schepen doorheen varen, is van vitaal belang voor de Egyptische economie.

Maandag was er voor het eerst een avondklok in deze steden ingesteld, maar die werd volledig genegeerd en er zijn verschillende politiebureaus aangevallen door een woedende menigte.

Hij zei dat de economische, politieke en sociale uitdagingen waar Egypte voor staat, 'een bedreiging vormen voor de veiligheid van Egypte en de cohesie van de staat'. Het leger moet een 'solide en samenhangend blok' vormen waar de staat op rust.

Meer over